Elazığ‘ın Maden ilçesi, geleneksel ve sivil mimariye sahip 15 tescilli yapısıyla öne çıkıyor. Yaklaşık 10 bin nüfusu olan bu ilçe, köklü tarihiyle dikkat çekiyor ve ismini yeraltı zenginliklerinden alıyor. Son yıllarda, Maden Tetkik ve Arama Genel Müdürlüğü (MTA) tarafından yapılan saha çalışmalarında cumhuriyet tarihinin en büyük maden rezervi bu ilçede bulundu.
1889 yılına kadar Diyarbakır‘a bağlı bir kaymakamlık olarak yönetilen Maden, 1889-1924 yılları arasında mutasarrıflık, 1924-1927 yılları arasında valilik ile yönetilmiş ve 1927’den itibaren Elazığ‘a bağlı bir kaymakamlık haline getirilmiştir. İlçe, hem yeraltı zenginlikleri hem de tarihi yapılarıyla dikkat çekiyor.
Maden‘de yer alan 15 tescilli yapı arasında saat kulesi, hükümet konağı, Cami-i Kebir, Maden Köprüsü ve Kalhane Köprüsü, Kavasbaşı, Fırıncı Yaşar Altunbaş ve Ekrem Ete evleri bulunuyor. Ancak turizm açısından henüz bekleneni karşılayamayan ilçede çalışmalar sürdürülüyor.
Bakır Maden Kültür, Turizm, Kalkınma ve Dayanışma Derneği Başkanı Süleyman Deniz Seyrek, ilçede 15 tescilli kültür varlığı olduğunu belirtti. Bu yapılar arasında anıtsal ve geleneksel mimariye sahip yapılar yer alıyor. Son dönemde, geleneksel mimari yapıların tescillenmesi konusunda çalışmalar yapılıyor. Başkan Seyrek, “Geleneksel sivil mimarideki yapıların korunması ve işlevlendirilmesi hedefimizdir,” dedi.