Tariq Qureishy: “Dil Öğreniminde Devrim: Kolaylaşan Süreçler”

featured

Palandöken Ekonomi Forumu’nda Devrim Niteliğinde Açıklamalar

Palandöken Ekonomi Forumu’nda konuşan Xponential Group Kurucu CEO’su Tariq Qureishy, gelecekte teknolojinin hayatımıza katacağı yenilikler hakkında çarpıcı değerlendirmelerde bulundu. Qureishy, “Dil öğrenimi çok daha kolay hale gelecek ve bu alanda devrim niteliğinde değişimler yaşanacak. Tıpta ise her birimiz adeta ‘süper güçlere’ sahip olacağız. Günümüzde 150 yaşına kadar yaşayacak bir çocuğun zaten dünyaya geldiğini göz önünde bulundurursak, önümüzdeki 10 yıl içerisinde yapay zekâ sayesinde birçok hastalığın tamamen ortadan kalkacağına inanıyorum” şeklinde konuştu.

Oturum, “Geleceği Hızlandırmak: Yapay Zekânın Dönüştürdüğü Endüstri ve Hizmetler” başlığıyla devam etti. Qureishy, burada “Dönüşümü Anlamak, Geleceğe Yön Vermek” adlı sunumunda teknoloji, yapay zekâ ve dijitalleşmenin yanı sıra etik değerler gibi önemli konulara da değindi. Qureishy, “Geleceğin büyük bir kısmı aslında çoktan gerçekleşti, fakat bu değişimler eşit bir şekilde dağılmadı” ifadesini kullandı.

Bir moderatörün “Acaba siz on kat büyüme hızına sahip bir dünyaya hazır mısınız?” sorusuna Qureishy, “Çoğumuz buna hazır değiliz. Çünkü beynimiz doğal olarak doğrusal (lineer) düşünmeye alışkın” cevabını verdi. Bunun yanı sıra, kişisel yetenek ve güçlü yönlerin gelişimi hakkında da düşüncelerini paylaştı. “Kendi kişisel yeteneklerinizi, güçlü yönlerinizi, süper güçlerinizi geliştirerek geleceğe hazır mısınız?” sorusuna, “Çoğu zaman bu konuda geri planda kalıyoruz. Geçmişte takılıp kalıyoruz” yanıtını verdi.

Qureishy, üretim ve finans alanlarından teknoloji odaklı iş dünyasına geçişin önemine vurgu yaparak, “Artık iş yapan bir teknoloji dünyasından, iş yapan bir yapay zekâ dünyasına doğru ilerliyoruz. Bu nedenle zihniyetimizin ve iş yapma biçimlerimizin köklü bir şekilde değişmesi gerekiyor” dedi.

Yapay Zekâ ile Hastalıkların Ortadan Kalkması

Moderatörün 27 Nisan 2035 tarihini simüle eden bir haber bülteniyle ilgili sorusuna Qureishy, “Bazı şeyler zaten çok açık ve bunlar olacak. Hatta şimdiden gerçekleşiyor. Örneğin, dil öğrenimi devrim niteliğinde değişecek. Tıpta ise her birimiz adeta ‘süper güçlere’ sahip olacağız. Bugün 150 yaşına kadar yaşayacak bir çocuk zaten doğdu. Önümüzdeki 10 yıl içinde yapay zekâ sayesinde birçok hastalık tamamen ortadan kalkacak. Kafamıza çip takılması gibi konularda biraz iyimser konuşuyorum ama bunların hepsi şimdiden başladı. Bugün bile cerrahlar robotlarla çalışıyor. Gelecekte her birimizin birer ‘dijital ikizi’ olacak ve tıbbi hatalar yüzde 90 oranında azalacak. İşte böyle bir dünyaya doğru ilerliyoruz” dedi.

Qureishy, muhtemel senaryolarını sıraladıktan sonra dinleyicilere dönerek, “Peki siz bu dünyaya hazır mısınız? Kaç kişi kendini hazır hissediyor?” sorusunu yöneltti. Sadece bir kişinin el kaldırdığını gören Qureishy, bu kişiyle tanışmak istediğini ve kendisinin henüz hazır hissetmediğini belirtti.

Toplumsal ve İnsani Dönüşüm Gerekliliği

Qureishy, sosyal, siyasi ve iş dünyasındaki değişimlerin teknolojik değişim kadar hızlı olmadığını vurgulayarak, “Teknoloji artık üstel hızla ilerliyor. Tarihte ilk kez geçmişimiz bugünü, bugünümüz geleceğimizi temsil etmiyor. Gelecek, bugünü şekillendiriyor ve biz bu geleceği doğru zamanda yakalamalıyız. Bugün her sektör değişiyor. Kimisi direnmeye çalışıyor ancak bu değişim kaçınılmaz. Bu nedenle yalnızca dijital dönüşüm değil, aynı zamanda toplumsal dönüşüm ve insani dönüşüm de gereklidir. Üçü birlikte olmalı. Benim görevim, sizleri geleceğe hazır, geleceğe dayanıklı ve geleceğe uygun hale getirmek. Bugün de bunu başarmaya çalışacağım” ifadelerini kullandı.

Geleceği Şekillendiren Temel Unsurlar

Qureishy, “Geleceğimizi şekillendirecek en önemli şey nedir sizce?” sorusuna katılımcıların çoğunluğunun yapay zekâ, iklim ve genetik gibi yanıtlar vermesi üzerine, “Evet, bunlar çok önemli. Ancak benim farklı bir tezimin olduğunu belirtmek istiyorum. Ben inanıyorum ki geleceğimizi güven şekillendirecek. Ardından gerçeklik ve etik gelecek. Çünkü güven olmadan hiçbir şey çalışmayacak. Bugün yöneticilere, medyaya, şirketlere güvenmiyoruz. Eğer veriye, bilgiye, karşımıza çıkan içeriğe güvenmezsek yapay zekâ bir ‘kitle imha silahı’ hâline dönüşebilir ve bunu istemiyoruz. Geleceğin temelinde güven inşa etmek zorundayız: Veriye güven, bilgiye güven, insana güven. Unutmayalım: Sevgi, empati, neşe ve insanlık olmadan yaşanacak bir dünya yoktur. Biz geleceği inşa ederken bu değerlerden asla vazgeçmemeliyiz” şeklinde konuştu.

İHA

0
vay_be_
Vay Be!
0
el_z_l_ya_yak_r_
Elâzığlı'ya yakışır!
0
olacak_i_de_il_
Olacak iş değil!
0
_ok_z_ld_m
Çok üzüldüm
0
bunu_da_g_rd_k_
Bunu da gördük!
0
e_bu_da_oldu_ya_
E bu da oldu ya!
Tariq Qureishy: “Dil Öğreniminde Devrim: Kolaylaşan Süreçler”
Yorum Yap

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

Hepsi Elazığ ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!

NOT: ✅ Oturumu açık tut kısmını aktif hale getirin.

🔔 Mobil Uygulamayı İndir ve Yorum Yap 🌟