Hazine ve Maliye Bakanı Şimşek, “Vergilendirilmemiş alan kalmaması için çalışmalarımızı sürdüreceğiz.” dedi.
Bakan Şimşek, bugün TBMM Başkanlığı’na sunulan yeni vergi düzenlemelerini içeren kanun teklifini değerlendirdi.
Şimşek, uzun süredir teklif üzerinde çalıştıklarını belirterek, “Çok kazanandan çok, az kazanandan az vergi alınması ilkemiz doğrultusunda hazırlanan yeni vergi taslağımız tamamlandı. Artık konu Yüce Meclis’in takdirinde” dedi.
Şimşek, kayıt dışılığı önleyecek, vergide etkinlik, adalet ve verimliliği sağlayacak düzenlemeler yaptıklarını, vergi güvenliğini önceliklendirdiklerini ve istisnaların kaldırılması yönünde adım attıklarını söyledi.
Taslağın dar gelirli vatandaşa yük getirmeyecek şekilde hazırlandığını belirten Şimşek, vergi adaletinin güçlendirilmesi ve doğrudan vergilerin payının artırılması için düzenlemeler yapıldığını ifade etti.
Çok Uluslu Şirketlere Asgari Kurumlar Vergisi
Teklif ile yıllık konsolide hasılatı 750 milyon euroyu aşan çok uluslu şirketlerin düşük vergileme yapılan ülkelerdeki şube ve iştiraklerine asgari %15 kurumlar vergisi uygulanacak. OECD kurallarına uyumlu hazırlanan model, çok uluslu şirketlerin kazançlarının her durumda %15 vergi yükü taşımasını amaçlıyor. Türkiye’de, nihai ana işletmesi yurt dışında bulunan 1024 grup bulunuyor ve bunların ülkede 2134 işletmesi yer alıyor.
Ayrıca, kurumlar vergisi mükelleflerinin hesaplayacakları vergiyi tespit etmek için vergi güvenlik müessesesi getiriliyor. Mükelleflerin ödeyecekleri vergi, beyan ettikleri kazancın indirim ve istisnalar düşülmeden önceki tutarının %10’undan az olamayacak. Yeni işe başlayanlardan 3 yıl asgari vergi alınmayacak, mevcut yatırım teşvik belgesi olan mükelleflerin hakları korunacak.
Yap-İşlet-Devret Modeline Kurumlar Vergisi
Teklif ile Türkiye‘deki büyük yatırımlardan elde edilen kazançlara da artırımlı kurumlar vergisi uygulanacak. Yap-işlet-devret modeli ile kamu işbirliği projelerinden elde edilen kazançlara kurumlar vergisi oranı %25 yerine %30 olacak. Yatırım fon ve ortaklıklarının kazançlarının tamamı kurumlar vergisinden istisna tutulurken, bu istisna kar dağıtım şartına bağlanacak. İstisna kazancın %50’si ortaklara dağıtıldığında, kar paylarını alanlardan gelir ve kurumlar vergisi alınacak.