Kredi kartı borcu yapılandırması nasıl olacak? İşte tüm detaylar

featured

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) ve Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK), bireysel kredi kartlarına ilişkin önemli düzenlemeler getirdi. TCMB’nin Kredi Kartı İşlemlerinde Uygulanacak Azami Faiz Oranları Hakkında Tebliğ’de Değişiklik Yapılmasına Dair Tebliği, Resmi Gazete’de yayımlandı. Aynı zamanda BDDK’nın da ilgili Kurul kararı resmi internet sitesinde duyuruldu.

Ekonomist Muhammet Bayram, bu yeni düzenlemelerin kredi kartı ve bireysel kredi borçları açısından uzun süredir beklenen bir adım olduğunu belirtti. Bayram, açıklamasında, artan faiz oranları ve yüksek enflasyonun kredi kartı limitleri üzerindeki olumsuz etkilerinden bahsetti.

Ekonomik Şartlar ve Kredi Yapılandırma İhtiyacı

Bayram, sürecin detaylarını şu sözlerle aktardı:

“Uzun zamandır kredi kartı borçları ve bireysel kredi borçları için bir düzenleme ihtiyacı konuşuluyordu. Özellikle artan enflasyon ve maliyet unsurları, kredi kartı ve kredi limitlerini aşındırdı. Politika faizleri maksimum seviyeye ulaşmış durumda. Ancak enflasyonun etkisi her zaman tartışma konusu olmuştur; bu etkinin emeğe mi yoksa sermayeye mi yansıtılacağı konusunda net bir çözüm üretilmeye çalışıldı.”

Bu çerçevede yapılan ücret artışlarının, enflasyonun üzerinde tutulmaya çalışıldığını belirten Bayram, özellikle asgari ücret zamlarının ve emekli ile memur maaşlarına eklenen refah payının bu hedef doğrultusunda uygulandığını ifade etti. Ancak bu zamların yetersiz kalması, vatandaşların kredi ve kredi kartı borçlarını ödeme kapasitelerini zorladı.

Kredi Kartı ve İhtiyaç Kredisi Borçları 60 Aya Kadar Yapılandırılacak

Yeni düzenleme ile birlikte bireysel kredi kartı ve ihtiyaç kredisi borçları için 60 aya kadar taksitlendirme imkanı sunuldu. Kredi kartı borçlarını ödeyemeyenler için 60 aya kadar yapılandırma olanağı sağlanırken, bu yapılandırmada uygulanacak faiz oranı %3,11 olarak belirlendi. Bu oran, güncel piyasa faiz oranlarının altında tutuldu.

Yapılandırma sürecinde, borcun her bir taksiti, o döneme ait asgari ödeme tutarına eklenerek ödenecek. Bu sayede borçların daha hızlı kapatılması ve vatandaşın kredi kartı limitinin yeniden kullanıma açılması hedefleniyor.

Kredi kartı borçlarının %50’si ödendiğinde, vatandaşlar tekrar kredi kartı limit artırımı başvurusunda bulunabilecek. İhtiyaç kredisi borçları için de aynı şekilde 60 aya kadar taksitlendirme imkânı sunulurken, 24 aydan fazla vade için borcun 50 bin TL’yi aşan kısmında yüzde kırklık bir asgari ödeme tutarı uygulanacak.

Kredi Kartı Borç Yapılandırma Faiz Oranı ve Detaylar

Bireysel kredi kartı borçlarının yapılandırılmasında uygulanacak faiz oranı %3,11 olarak açıklandı. Bu oran, Merkez Bankası’nın referans faizine göre belirleniyor ve borcun büyüklüğüne göre farklı faiz oranları uygulanacak.

Örneğin:

  • 50 bin TL kredi kartı borcunun 12 aya taksitlendirilmesi durumunda toplam geri ödeme 64 bin TL olacak ve aylık taksit tutarı 5 bin 340 TL olacak.
  • Aynı borcun 60 aya taksitlendirilmesi durumunda ise toplam geri ödeme 133 bin TL’ye ulaşacak. Aylık taksit tutarı ise 2 bin 228 TL olarak hesaplanacak.

Bu hesaplamalar, bankaların ek masraf ve komisyon alıp almayacağı dikkate alınmadan yapılmıştır. Ayrıca bankaların farklı kampanyalarla daha düşük faiz oranları uygulayabileceği de belirtiliyor.

Kredi Kartı Yapılandırmasından Sonra Kart Kullanımı Devam Edecek mi?

Kredi kartı yapılandırması yapılmış borç dışında kalan bakiye, kart sahibinin kullanımına açık olacak. Örneğin, 100 bin TL borcun 50 bin TL’si yapılandırıldığında, kart sahibi kalan 50 bin TL’yi kullanmaya devam edebilecek. Ancak, yapılandırılan borcun en az yarısı ödenmedikçe, kredi kartı limiti artırılamayacak.

İhtiyaç Kredilerinin Yapılandırılması

İhtiyaç kredisi borçları için de yapılandırma fırsatı sunuluyor. 30 gün veya daha fazla süreyle ödenmemiş borçlar, ilave kredi kullanımı gerekmeksizin 60 aya kadar taksitlendirilebilecek. Borçluların bu yapılandırmaya başvurması için 1 yıllık süre tanındı.

Kredi Kartı Asgari Ödeme Oranlarında Yeni Düzenleme

Kredi kartı asgari ödeme tutarlarında da yeni düzenlemeler yapıldı. 50 bin TL’ye kadar olan borçlar için asgari ödeme tutarı, dönem borcunun %20’si olarak uygulanacak. Ancak, 50 bin TL ve üzerindeki borçlar için bu oran %40 olarak belirlendi.

Bu düzenleme, özellikle büyük borç sahiplerinin ödeme güçlüğü çekmemesi için daha esnek bir yapı oluşturmayı hedefliyor.

Faiz Oranları Ne Zaman Geçerli Olacak?

TCMB, bireysel kredi kartlarına uygulanacak azami akdi faiz oranlarını belirlerken, borç miktarına göre farklılaştırılmış faiz oranları uygulayacak. Bu oranlar, 24 Ekim’de açıklanacak ve 1 Kasım itibarıyla yürürlüğe girecek.

Kasım ayından itibaren, kredi kartı kullanıcıları borçlarının büyüklüğüne göre farklı faiz oranlarına tabi tutulacak. Dönem borcu düşük olan kullanıcılar, daha düşük faiz ödeyecekler.

Örneğin:

  • 25 bin TL’nin altında borcu olanlar için faiz oranı %3,50 olacak.
  • 25 bin – 150 bin TL arasında borcu olanlar için bu oran %4,25 olarak uygulanacak.
  • 150 bin TL’nin üzerinde borcu olanlar için faiz oranı %4,75 olacak.

Kredi kartıyla nakit çekim ve kullanım için belirlenen azami akdi faiz oranı ise %5 seviyesinde sabit tutuldu.

1
vay_be_
Vay Be!
0
el_z_l_ya_yak_r_
Elâzığlı'ya yakışır!
0
olacak_i_de_il_
Olacak iş değil!
0
_ok_z_ld_m
Çok üzüldüm
0
bunu_da_g_rd_k_
Bunu da gördük!
0
e_bu_da_oldu_ya_
E bu da oldu ya!
Kredi kartı borcu yapılandırması nasıl olacak? İşte tüm detaylar
Yorum Yap

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

Hepsi Elazığ ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!

NOT: ✅ Oturumu açık tut kısmını aktif hale getirin.

🔔 Mobil Uygulamayı İndir ve Yorum Yap 🌟