fbpx

Ayşe tatile çıksın ne demek, kimin sözü? Kıbrıs Barış Harekatı ne zaman oldu? İşte tarihçesi…

"Ayşe tatile çıksın" cümlesi de harekat sonrası hafızalarda kalan parolalardan biri oldu. Peki, bu parola ne anlama geliyor? Kıbrıs Barış Harekatı ne zaman gerçekleşti?

featured
Kıbrıs Barış Harekatı sırasında çekilen bir fotoğraf

20 Temmuz, Kıbrıs Barış Harekatı‘nın tarihçesiyle gündeme geliyor. Bu yıl, harekatın 50. yıl dönümü kutlanıyor. Türk Silahlı Kuvvetleri tarafından yürütülen harekatın üzerinden yarım asır geçti.

“Ayşe Tatile Çıksın” Parolasının Anlamı

Kıbrıs Barış Harekatı‘nın ikinci safhası, “Ayşe tatile çıksın” parolasıyla başladı. Bu parola, dönemin Dışişleri Bakanı Turan Güneş tarafından Başbakan Bülent Ecevit‘e iletilmiştir.

Ayşe ismi, Turan Güneş’in kızı Ayşe Güneş Ayata’dan gelmektedir.

“Ayşe tatile çıksın” parolasıyla hafızalara kazınan Ayşe Güneş Ayata

Cenevre’deki görüşmelerden bir sonuç alınamayınca, Başbakan Bülent Ecevit, Dışişleri Bakanı Turan Güneş‘e “Ayşe tatile çıksın” parolasını iletti ve 14 Ağustos 1974 günü saat 04:30’da Kıbrıs’taki Türk birlikleri harekete geçti.

15 Ağustos 1974’te Kıbrıs‘ın yüzde 38’i ele geçirildi ve Rum kuvvetleri geri çekilmek zorunda kaldı.

Kıbrıs Barış Harekatı Ne Zaman Oldu?

Kıbrıs Barış Harekatı sırasında görev alan helikopterler

Kıbrıs Barış Harekatı, Kıbrıs Adası‘nda Türklerin uğradığı baskı ve zulmü ortadan kaldırmak amacıyla Türk Silahlı Kuvvetleri tarafından gerçekleştirildi.

1963’ten itibaren Rumlara ait silahlı grupların saldırıları sonucu Kıbrıs Türkleri, ülke yönetiminden baskı ve zulümle uzaklaştırıldı.

20 Temmuz 1974‘te TSK’ya bağlı birlikler Lefkoşa-Hamitköy-Gönyeli ve Pınarbaşı bölgelerine hava indirme, Yavuz Plajı’na denizden çıkarma yaparak harekatı başlattı.

Harekatın İkinci Safhası

Türk siyasetinin Karaoğlan’ı Bülent Ecevit: Beş kez başbakanlık yaptı, hakkında 130 dava açıldı

Cenevre‘de sürdürülen görüşmeler sırasında anlaşmanın mümkün olmadığı kesinleşince, harekatın yeniden başlatılacağı anlamına gelen “Ayşe tatile çıksın” parolasını Turan Güneş, Başbakan Bülent Ecevit‘e bildirdi.

Ecevit, harekatın başladığını, “İnsanlığa ve barışa büyük bir hizmette bulunmuş olacağımıza inanıyoruz. Öyle umarım ki kuvvetlerimize ateş açılmaz ve kanlı bir çatışmaya yol açılmaz. Biz aslında savaş için değil barış için ve yalnız Türklere değil Rumlara da barış getirmek için adaya gidiyoruz.” sözleriyle duyurdu.

Harekatın Gelişimi

Kıbrıs Barış Harekâtını temsilen çizilen bir resim

Türk uçakları 21 Temmuz’da, Rum mevzilerine karşı harekete geçti. Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi‘nin çağrısı üzerine Türkiye, 22 Temmuz saat 17.00’den itibaren harekata son verdi.

Yapılan harekatla Lefkoşa-Girne karayolunun denetim altına alınmasıyla Lefkoşa’nın Türk kesiminin denizle bağlantısı sağlandı. Yunan cuntasının işbaşına getirdiği Nikos Sampson, 22 Temmuz’da cumhurbaşkanlığından istifa etti.

Harekatta 3 gün içinde 57 şehit verildi, 184 asker yaralandı. 25 Temmuz 1974‘te Cenevre‘de barış görüşmeleri başladı. Rumların ateşkesi ihlal etmesi üzerine ikinci harekat başladı. Türk birlikleri 15 Ağustos’ta Magosa‘ya girdi. 16 Ağustos’ta Lefke ve Omorfo alındı, Lefkoşa bombalandı.

Sonuç ve Kıbrıs Türk Federe Devleti’nin Kurulması

Kıbrıs Türk halkının varoluş mücadelesinin sembolü ‘Rauf Denktaş’

13 Şubat 1975’te harekatın başarıyla sonuçlanmasının ardından Kıbrıs Türk Federe Devleti kuruldu. Rauf Denktaş devlet başkanı oldu.

15 Kasım 1983’te ise Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti kuruldu.

5
vay_be_
Vay Be!
0
el_z_l_ya_yak_r_
Elâzığlı'ya yakışır!
0
olacak_i_de_il_
Olacak iş değil!
0
_ok_z_ld_m
Çok üzüldüm
0
bunu_da_g_rd_k_
Bunu da gördük!
0
e_bu_da_oldu_ya_
E bu da oldu ya!
Ayşe tatile çıksın ne demek, kimin sözü? Kıbrıs Barış Harekatı ne zaman oldu? İşte tarihçesi…
Yorum Yap

Tüm gelişmelerden haberdar olmak istiyor musunuz?
Google Haberler
’de Hepsi Elazığ'a abone olun.

Giriş Yap

Hepsi Elazığ ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!

NOT: ✅ Beni Hatırla kısmını aktif hale getirin.