Yıkılan Tarihi Camiler: Deprem Sonrası Yeniden İnşa Süreci

featured

Gaziantep’te Tarihi Camilerin Restorasyon Çalışmaları Sürüyor

6 Şubat depremlerinde ciddi hasar gören tarihi camiler, Gaziantep’te ibadete kapatıldı. Ancak, restore çalışmaları aralıksız bir şekilde devam ediyor. Asrın felaketi olarak nitelendirilen bu depremler, sadece binaları değil, aynı zamanda asırlık camileri, kaleleri, hanları ve birçok tarihi eseri de derinden etkiledi. Kahramanmaraş merkezli büyük depremlerden en çok etkilenen iller arasında yer alan Gaziantep’te, yıkılan ve ağır hasar gören camilerde onarım ve yenileme çalışmaları büyük bir titizlikle sürdürülüyor.

İbadethanelerin Yeniden Ayağa Kalkması İçin Çalışmalar Sürüyor

Depremlerin ardından başlatılan ihya ve inşa çalışmaları kapsamında, konut, iş yeri, hastane ve okulların yanı sıra, afetten etkilenen Vakıflar Genel Müdürlüğü mülkiyetindeki kültürel miras eserlerinin de yeniden ayağa kaldırılması için yoğun çaba harcanıyor. İçinde cami, han, kastel, bedesten ve geleneksel yapıların bulunduğu vakıf eserlerinin restorasyonu titizlikle sürdürülürken, birçok eserde de çalışmaların sonuna gelindi. Kentte yürütülen restorasyon çalışmaları çerçevesinde, depremler sonucunda yıkılan ya da ağır hasar gören 41 tarihi yapıdan 11’i yeniden inşa edilerek ibadete ve ziyarete açıldı.

Tarihi Şirvani Cami’nde Restorasyon Çalışmalarında Sona Yaklaşıldı

Depremlerden etkilenen tarihi yapıların restorasyonu, Kültür ve Turizm Bakanlığı’na bağlı Gaziantep Vakıflar Bölge Müdürlüğü tarafından titizlikle yürütülüyor. Gaziantep, birçok medeniyete ev sahipliği yaptığı için tarihi eserleriyle de dikkat çekiyor. Restorasyon çalışmaları kapsamında, depremlerde büyük hasar gören tarihi Şirvani Cami’ndeki restore çalışmalarında da sona gelindi. 15’inci yüzyılda, tarihi Gaziantep Kalesi’nin yanına inşa edilen bu cami, Şirvani Mehmet Efendi Cami veya iki şerefeli cami olarak da bilinmektedir. Gaziantep’in en eski camilerinden biri olan Şirvani Cami, restorasyonun tamamlanmasının ardından yeniden ibadete açılacak.

Şirvani Camimiz Yakın Zamanda Açılışa Hazırlanıyor

Gaziantep’teki tarihi yapılarda devam eden restorasyon çalışmalarıyla ilgili bilgi veren Gaziantep Vakıflar Bölge Müdürü Erdoğan Tunç, Kurtuluş Camii başta olmak üzere birçok tarihi mekanın restore edilerek yeniden hizmete açıldığını belirtti. Kentteki depreme ilişkin yürütülen çalışmaları yılsonuna kadar tamamlamayı hedeflediklerini ifade eden Tunç, şunları söyledi: “6 Şubat Kahramanmaraş depremleri nedeniyle Gaziantep Bölge Müdürlüğü’nün sorumluluk alanındaki birçok tarihi eser maalesef hasar aldı. Bunlardan biri de Şirvani Camimizdi. Şirvani Camisi’nin doğu ve beden duvarlarında yıkılmalar oldu, minaresi hasar aldı. Bu eser, Gaziantep’teki Osmanlı dönemine ait en önemli yapılarımızdan biri ve restorasyon süreci hızla ilerliyor. Kültür ve Turizm Bakanlığı Vakıflar Genel Müdürlüğü proje çalışmalarıyla güvenlik önlemleri alındı ve restorasyon projeleri onaylandıktan sonra çalışmalar tamamlandı. Şu an Şirvani Camimiz açılış için hazırlanıyor.”

Gaziantep’in Çift Şerefeli Tek Camisi

Caminin özellikleri hakkında bilgi veren Tunç, “Camimiz, minaresindeki çift şerefeli ve çift merdivenli yapısıyla Gaziantep’teki bir ilk örnektir. Ahşap olan minberimiz, kızaklı minberlerden biridir. Gaziantep’teki birçok camide olduğu gibi, bu camimiz de bu yönüyle özgündür. Burada özellikle ahşap bölümlerde konservasyon uygulamaları yapılarak eserin ilk dönemdeki hali ortaya çıkarıldı. Bilim kurulunun önerileri doğrultusunda binanın özgünlüğü korunarak statik güçlendirmeleri yapıldı. Eserimiz, gelecek nesillere daha güvenli ve emniyetli bir şekilde aktarılacak.” diye konuştu.

2025’in Sonunda Restorasyonlar Tamamlanmış Olacak

Depremde hasar gören vakıf camilerinin tadilatı için ekiplerin çalışmaları sürdürdüğünü belirten Tunç, “Gaziantep ilimizde 41 eserimizde hasar vardı. Şu an 11 tanesinin restorasyon çalışması tamamlandı ve hizmete açıldı. Diğer eserlerde de çalışmalar büyük bir hızla devam ediyor. İnşallah 2025’in sonuna kadar eserlerimizin büyük bir oranda restorasyonları tamamlanmış olacak. Planlarımız dahilinde restorasyon çalışmalarımız sürüyor.” şeklinde konuştu.

0
vay_be_
Vay Be!
0
el_z_l_ya_yak_r_
Elâzığlı'ya yakışır!
0
olacak_i_de_il_
Olacak iş değil!
0
_ok_z_ld_m
Çok üzüldüm
0
bunu_da_g_rd_k_
Bunu da gördük!
0
e_bu_da_oldu_ya_
E bu da oldu ya!
Yıkılan Tarihi Camiler: Deprem Sonrası Yeniden İnşa Süreci
Yorum Yap

Yorumlar kapalı.

Giriş Yap

Hepsi Elazığ ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!

NOT: ✅ Oturumu açık tut kısmını aktif hale getirin.

🔔 Mobil Uygulamayı İndir ve Yorum Yap 🌟