Nature Machine Intelligence dergisinde yayımlanan bir araştırmaya göre, İspanya’daki Genom Düzenleme Merkezi (CRG), Donostia Uluslararası Fizik Merkezi (DIPC), Bask Bölge Üniversitesi (UPV/EHU) ve Çin’deki Güney Tıp Üniversitesi‘nden bilim insanları, AINU isimli yapay zeka aracının, hücrelerde insan saçının genişliğinden 5 bin kat daha küçük değişiklikleri gözlemleyebildiğini ortaya koydu.
AINU‘nun bu yüksek hassasiyetine rağmen, yapay zeka aracının kullanılmasında bazı zorluklar bulunuyor. Araştırmacılar, farklı durumlardaki birçok hücre çekirdeğinin nano çözünürlüklü görüntülerini AINU‘ya yüklediklerini ve bu sayede yapay zeka aracının görüntüler arasında karşılaştırma yaparak kanser hücreleri ile viral enfeksiyonları tespit edebildiğini belirtiyorlar.
Bask Bölge Üniversitesi Bilgisayar Bilimleri ve Yapay Zeka Bölümü‘nde araştırma görevlisi olan Ignacio Arganda Carreras, doktorların dışarıdan görülebilir semptomlara veya vücutta gözlemlenen daha büyük değişikliklere dayanarak teşhis koymasının zaman aldığını, ancak AINU yardımıyla hücre çekirdeğindeki en küçük değişiklikleri anında gözlemleyebildiklerini ifade etti.
Buna karşın, araştırmacılar AINU‘nun kullanımı önünde bazı ekonomik ve teknik engellerin olduğunu vurguluyor. Nano çözünürlükteki görüntülerin elde edilmesi oldukça maliyetli bir işlemken, yapay zeka aracının tek seferde yalnızca birkaç hücreyi analiz edebilmesi, tanı sürecinde hızlı olunması gerektiğinde teknik bir sorun olarak değerlendiriliyor.