Vanlı El Sanatları Ustası Berke Tomar’ın Gümüş Kakma Sanatı
Van’da, el sanatları ustası Berke Tomar, 10 yıl önce bir hobi olarak başladığı gümüş kakma işçiliğini zamanla profesyonel bir mesleğe dönüştürdü. Kendine ait bir atölye kurarak, bu geleneksel sanatı yaşatma çabasıyla önemli bir adım atan Tomar, sabır ve ince işçilik gerektiren bu sanat dalında kendini geliştirdi.
Berke Tomar, gümüş kakma sanatında kehribar taşına hem makineyle hem de tamamen el emeğiyle küçük oyuklar açarak, bu oyuklara yerleştirdiği gümüş kakma taneleri ile her biri sanat eseri niteliğinde tespihler üretiyor. Ürettiği tespihler, yerli ve yabancı koleksiyoncuların ilgisini çekerken, aynı zamanda Van’ın kültürel mirasını yaşatma çabasını da gözler önüne seriyor.
İHA muhabirine verdiği demeçte, gümüş kakma sanatının büyük bir sabır, ilgi ve sevgi gerektirdiğini vurgulayan Tomar, “Ürettiğim her tespih boncuğunda emeğim var. Günümüzde teknolojiye de başvurarak bu işlemleri gerçekleştiriyoruz. Kehribarın üzerine çizim yaptıktan sonra, oyma işlemini tek tek el emeği ile yapıyoruz. Ardından gümüş tel ile kakma işlemi yapılıyor ve sonrasında zımpara ile cilalama aşamasına geçiyoruz. Tüm bu işlemler sonucunda kehribar taşlı tespihler, gerçek bir sanat eserine dönüşüyor,” şeklinde konuştu.
Gümüş kakma işleminin oldukça zahmetli bir süreç olduğunu belirten Tomar, “Günlük olarak bir tespihi tamamlamakta zorlanıyorum. Bu nedenle mesleğe çırak bulmakta zorluk çekiyoruz. Gençler, zorluklarla karşılaştıklarında hemen pes ediyor. Bazen bir boncuk tanesine 360 oyuk açmak durumunda kalabiliyoruz. Bu oyukların kakması oldukça zaman alıyor. Bu işçiliği Van’a biz kazandırdık ve alnımızın teriyle bu sanatı icra etmeye çalışıyoruz,” diyerek mesleği hakkında önemli bilgiler paylaştı.
Berke Tomar, geleneksel el sanatlarını gelecek nesillere aktarmayı hedeflerken, aynı zamanda bu özgün sanat dalının daha geniş kitleler tarafından tanınmasını sağlamak için de çalışmalarını sürdürüyor.
Yorumlar kapalı.