Van Gölü İçin Umut Veren Kar Yağışları

featured

Van Gölü İçin Can Suu: Kar Yağışları

Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi (Van YYÜ) Su Ürünleri Fakültesi’nden Dr. Öğretim Üyesi Mustafa Akkuş, son dönemde havzaya düşen kar yağışlarının Van Gölü için büyük bir umut kaynağı olduğunu vurguladı. Akkuş, “Bazı bölgelerde sıcaklık 4 santigrat derecenin altına düştüğünde, gölün büyük bir kısmında su döngüsü gerçekleşti ve soğuklar, adeta Van Gölü’ne nefes aldırdı,” ifadelerini kullandı.

Van Gölü, 3.712 kilometrekarelik genişliğiyle benzersiz bir sucul ekosistem oluşturmakta ve kendi içinde zengin bir ekolojik yapı barındırmaktadır. Dr. Akkuş, “Van Gölü havzasında yaz aylarındaki kuraklık üzerinde en etkili faktörlerden biri, kış mevsiminde düşen kar yağışlarıdır. Kış aylarında yeterli kar yağışı olmazsa, yazın ciddi kuraklık sorunlarıyla karşılaşabiliyoruz. 2024 yılı, bu açıdan oldukça umut verici bir yıl. Zira 2023, 2022 ve 2021 yılları oldukça kurak geçmişti,” dedi.

Soğuk Hava, Van Gölü’ne Nefes Aldırdı

Akarsuların, dünya genelinde büyük bir öneme sahip olduğunu belirten Dr. Akkuş, “Özellikle Van Gölü havzasındaki akarsular, gölde üremek için tatlı suya göç eden inci kefallerinin üreme alanlarını oluşturuyor. Bu yılın kış mevsimindeki sıcak havalar ve az kar yağışı, akıllara önümüzdeki yaz aylarının da kurak geçip geçmeyeceği sorusunu getiriyor. Ancak son günlerde düşen kar yağışları, Van Gölü için adeta bir can suyu oldu ve yüzümüzü güldürdü,” şeklinde konuştu.

Dr. Akkuş, “Şubat ayının 17’sine ait uydu görüntülerine baktığımızda, Van’ın yüksek kesimlerinde kar görüntüsü bulunurken, Van Gölü’ne yakın alanların kar örtüsünden yoksun kaldığını görüyoruz. Ancak son birkaç gündür yağan kar, bu durumu değiştirdi. Özellikle Muradiye, Çaldıran ve Erciş bölgeleri artık tamamen karla kaplı hale geldi. Havaların soğuk gitmesi ve bol kar yağışı, önümüzdeki yaz için umutlarımızı artırdı,” dedi.

Kar Yağışları ile Kaplanan Van Gölü Havzası

Van Gölü havzasının Ocak ayının sonları ve Şubat ayının başlarında, özellikle Muradiye Ovası, Erciş bölgesi ve Engilsu Çayı’nın doğu kesiminde kar örtüsünün neredeyse yok denecek kadar az olduğunu ifade eden Dr. Akkuş, “Son bir haftada düşen kar yağışları ile bu bölgeler tamamen kar örtüsüyle kaplandı. Umut ediyoruz ki, kar yağışları devam eder ve bu bölgelerin kar oranı artar,” diye ekledi.

Dr. Akkuş, “Geçen haftaya kadar Van Gölü yüzey suyu sıcaklığı 4 santigrat derecenin altına düşmemişti. Ancak, bu sıcaklığın altına düşmesi, Van Gölü için kritik bir önem taşımaktadır. Çünkü göldeki biyolojik denge bu değişimle etkileniyor. Yüzey suları ve dip suları yer değiştiriyor. Son bir haftada soğuk hava ve kar yağışı, Van Gölü’nün büyük kısmında yüzey suyu sıcaklığının 4 santigrat derecenin altına düşmesini sağladı. Göl, soğuklarla birlikte adeta nefes aldı,” diyerek sözlerini tamamladı.

“Özellikle Van Gölü’nün güney kesimlerinde, Tatvan, Adilcevaz ve Ahlat hattında, su sıcaklığı şu an 4 santigrat derecenin altında. Van tarafında ise sıcaklık 4 santigrat derece civarında seyrediyor. Önümüzdeki günlerde buralarda da sıcaklığın düşmesini ve göldeki su döngüsünün (yüzey suları ile dip sularının yer değiştirmesi) tamamlanmasını bekliyoruz. Kar yağışı ve soğuk hava, Van Gölü’ne adeta nefes aldırıyor,” şeklinde konuştu.

0
vay_be_
Vay Be!
0
el_z_l_ya_yak_r_
Elâzığlı'ya yakışır!
0
olacak_i_de_il_
Olacak iş değil!
0
_ok_z_ld_m
Çok üzüldüm
0
bunu_da_g_rd_k_
Bunu da gördük!
0
e_bu_da_oldu_ya_
E bu da oldu ya!
Van Gölü İçin Umut Veren Kar Yağışları
Yorum Yap

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

Hepsi Elazığ ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!

NOT: ✅ Oturumu açık tut kısmını aktif hale getirin.

🔔 Mobil Uygulamayı İndir ve Yorum Yap 🌟