Tunceli’nin Çemişgezek İlçesinde Veteriner Hekimlerin Fedakarlığı
Tunceli’nin en çok küçükbaş hayvan yetiştiriciliğinin yapıldığı Çemişgezek ilçesinde, veteriner hekimler, yoğun kar ve soğuk havaya aldırış etmeden köy köy dolaşarak besicilere destek olmaya devam ediyorlar. Bu zorlu koşullarda, hayvan sağlığına yönelik gerçekleştirdikleri çalışmalar, hem bölge halkının hem de hayvanların sağlığı açısından büyük önem taşıyor.
Çevre il ve ilçelerde şap hastalığının tespitiyle birlikte, Tarım ve Orman Müdürlüğüne bağlı veteriner hekimlerin mesaisi daha da yoğunlaşmış durumda. Mesai mefhumu gözetmeksizin tüm köy ve ahırlara giderek hayvanların sağlığıyla ilgilenen ekipler, sabahın ilk ışıklarıyla hazırlıklarını tamamlayarak yola çıkıyorlar. Zoonoz hastalıkları ile mücadele eden bu ekipler, olumsuz hava şartlarına rağmen, hayvanları salgın hastalıklardan korumak için büyük özveriyle çalışıyorlar.
Olumsuz hava koşulları nedeniyle araçların gidemediği bölgelere bazen yürüyerek ulaşan veteriner hekimler, gösterdikleri fedakarlıkla köylerde yaşayan besicilerin takdirini topluyorlar. Çemişgezek Tarım ve Orman Müdürlüğünde görevli Veteriner Hekim Zeynel Aydın, “Çemişgezek ilçemizde zoonoz hastalıkları yönünden bu dönemde çok fazla hastalıkla mücadele ediyoruz. Bu nedenle, bu hastalıklara ivedilikle müdahale ederek, üreticilerimizin ekonomik kayıplarını en aza indirmeyi hedefliyoruz. Hem insan sağlığı hem de hayvanların sağlığını çok önemsiyoruz. İlçe müdürlüğümüze gelen her ihbarı dikkate alıyor ve hızlı bir şekilde müdahale etmek için çalışıyoruz” dedi.
Veteriner Hekim Bekir Batur, yoğun kar nedeniyle araçla ulaşamadıkları yerlere yürüyerek gittiklerini belirterek, “Çemişgezek ilçemiz, hayvan popülasyonu açısından yoğun bir bölge olduğundan dolayı, iş yükü hastalıklar ve çeşitli sıkıntılar ile artış gösteriyor. Ancak kötü hava şartlarına rağmen, görevimizi layıkıyla yerine getirmek için çaba sarf ediyoruz. Hava koşullarının kötü olmasından dolayı araçla ulaşamadığımız bölgelere yürüyerek gidiyor, hastalıkları tedavi ve teşhis amacıyla intikal ediyoruz. Çevre il ve ilçelerde şap hastalığı görülmesine rağmen, şu anda Çemişgezek ilçemizde bu hastalıkla karşılaşmıyoruz. Üreticilerimiz, hastalık bulaşmasın diye tedirginlik yaşıyor; fakat biz veteriner hekimler olarak, bu süreçte üreticilerimizin mağduriyet yaşamaması için özverili bir şekilde çalışmalarımızı sürdürüyoruz” şeklinde konuştu.
Büyükbaş hayvan üreticisi Serdar Demir, “Ben büyükbaş hayvan üreticisiyim. Veteriner hekimlerimiz, kar kış demeden bize yardımcı oluyorlar. Kendilerini aradığımızda hemen geliyorlar. Bizi asla yalnız bırakmıyorlar” ifadelerini kullandı.
İHA