fbpx

Tarımda Yeni Destekleme Modeli: Mazot, Gübre ve Prim Destekleri Kaldırılıyor, Yeni Destekler Geliyor

featured

Tarım ve Orman Bakanlığı, tarım sektöründe uygulanacak yeni destekleme modeline dair kapsamlı bir bilgi notu yayımladı. Bu yeni modelde, mevcut mazotgübre ve prim desteklerinin kaldırılacağı ve yerine temel destekplanlı üretim desteği ve üretim geliştirme destekleri gibi yeni desteklerin getirileceği açıklandı.

Yeni Destekleme Modelinde Çiftçinin Mazot ve Gübre Maliyeti Nasıl Karşılanacak?

Yeni model kapsamında, temel destek ile tüm ürünlerin mazot maliyetinin %50’si, gübre maliyetinin ise %25’i karşılanacak. Planlı üretim desteği kapsamında ise bazı ürünlerde bu oranlar daha da artırılarak mazot maliyetinin %100’ü, gübre maliyetinin %50’si çiftçilere geri ödenecek. Yer altı su kısıtının bulunduğu bölgelerde planlı üretim yapan çiftçilere ise hem mazot hem de gübre maliyetlerinin tamamı destek olarak sağlanacak.

Desteklerin Detayları: Temel, Planlı Üretim ve Üretim Geliştirme Destekleri

1- Temel Destekler

Ürünler üretim maliyetlerine göre kategorilere ayrılarak destek katsayıları belirlendi. 2025 üretim yılı için belirlenen destek katsayı değeri dekara 244 TL olarak açıklandı. Çiftçilere sağlanacak temel destek tutarı, bu katsayıya göre hesaplanacak. Temel destek kapsamında, tüm ürünlerde mazot maliyetinin %50’si, gübre maliyetinin ise %25’i karşılanacak.

Örnek olarak, 2. kategoride yer alan arpa ve buğday üreten çiftçiler dekara 317,2 TL; 3. kategorideki ayçiçeğifındıksoya ve kuru fasulye üreticileri ise dekara 366 TL temel destek alacaklar. 4. kategoride yer alan pamuk ve çeltiküreticilerine ise dekara 549 TL temel destek sağlanacak.

2- Planlı Üretim Desteği

Tarımsal Üretimin Planlanması Kurulu tarafından belirlenen ürünler, planlı üretim kapsamında desteklenecek. Bu ürünleri, belirlenen havzalarda üreten çiftçilere temel desteğe ilave olarak ek destekler verilecek. Mazot maliyetinin %100’ü ve gübre maliyetinin %50’si bu destek kapsamında karşılanacak.

Özellikle süt havzası olarak belirlenen illerde, yem bitkisi üreten çiftçilere destek katsayısının %50’si kadar ek planlı üretim desteği verilecek. Ayrıca, yer altı su kısıtı bulunan bölgelerde planlı üretim yapan çiftçilere, ilgili ürün kategorisine göre hesaplanan tutar üzerinden ilave destek ödemesi yapılacak.

3- Üretimi Geliştirme Desteği

Tarımda verim ve kaliteyi artırmak amacıyla çeşitli destekler sunulmaya devam edilecek. Bunlar arasında;

  • Sertifikalı tohum kullanım desteği,
  • Sertifikalı/standart fidan kullanım desteği,
  • Organik tarım desteği,
  • İyi tarım uygulamaları desteği,
  • Katı organik-organomineral gübre desteği bulunmaktadır.

Ek olarak, biyolojik ve biyoteknik mücadele desteğilisanslı depolarda muhafaza edilen ürünler için kira desteği, Çiftlik Muhasebe Veri Ağı (ÇMVA) sistemine katılım primi desteği ve tarımsal yayım ve danışmanlık desteği gibi alanlarda da çeşitli artışlar yapılmıştır.

0
vay_be_
Vay Be!
0
el_z_l_ya_yak_r_
Elâzığlı'ya yakışır!
0
olacak_i_de_il_
Olacak iş değil!
0
_ok_z_ld_m
Çok üzüldüm
0
bunu_da_g_rd_k_
Bunu da gördük!
0
e_bu_da_oldu_ya_
E bu da oldu ya!
Tarımda Yeni Destekleme Modeli: Mazot, Gübre ve Prim Destekleri Kaldırılıyor, Yeni Destekler Geliyor
Yorum Yap

Tüm gelişmelerden haberdar olmak istiyor musunuz?
Google Haberler
’de Hepsi Elazığ'a abone olun.

Giriş Yap

Hepsi Elazığ ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!

NOT: ✅ Beni Hatırla kısmını aktif hale getirin.