NASA‘nın gezegen savunma teleskobu Yakın Dünya Nesnesi Geniş Alan Kızılötesi Araştırma Gezgini (NEOWISE), Dünya’ya yönelik potansiyel tehditleri aramak ve izlemek amacıyla 10 yıl boyunca yürüttüğü görevini tamamlayarak, çektiği son görüntüyü Dünya’ya gönderdi.
NEOWISE, ilk olarak WISE adıyla Aralık 2009’da tüm gökyüzünü kızılötesi olarak taramak üzere uzaya fırlatıldı. Bu görevini yedi ayda tamamladı, ancak soğutucu maddenin tükenmesi nedeniyle en zayıf kızılötesi nesneleri gözlemleme yeteneği kısıtlandı. Buna rağmen, uzay aracı, Güneş Sistemi’ndeki asteroitler ve kuyruklu yıldızlar gibi güçlü kızılötesi sinyaller yayan nesneleri izlemeye devam etti. NEOWISE, 2013 yılında yeniden aktif hale getirilerek, bu nesneleri araştırmaya odaklandı ve 44.000’den fazla gök cismi üzerinde 1,45 milyon kızılötesi ölçüm gerçekleştirdi. İzlediği 3.000’den fazla Dünya’ya yakın nesneden 215’i NEOWISE tarafından ilk kez tespit edildi.
NASA’nın Bilim Misyon Direktörlüğü’nden yönetici yardımcısı Nicola Fox, NEOWISE’ın bu süreçteki katkılarının evrendeki yerimizi daha iyi anlamamıza yardımcı olduğunu belirtti. Fox, görevin sona ermesinden üzüntü duyduklarını ancak bu başarılı misyonun, yeni nesil gezegen savunma teleskoplarının temelini atarak gelecekteki bilimsel keşifler için büyük bir heyecan yarattığını ifade etti.
NEOWISE’ın görevinin sona erdirilmesinin arkasında, Güneş‘in 11 yıllık döngüsünün zirvesine yaklaşması ve uzay aracının yakıtının tükenmesi gibi etkenler bulunuyor. Güneş aktivitesi arttıkça, NEOWISE Dünya’ya yaklaşarak 2024 sonunda atmosferde yanarak görevini tamamen sonlandıracak. Görevi devralacak olan NEO Surveyor‘ın ise 2027’den sonra fırlatılması planlanıyor.