**Milli Eğitim Bakanlığı Yönetmeliğinde Değişiklikler Resmi Gazete’de Yayımlandı**
Milli Eğitim Bakanlığı, “Kurum Açma, Kapatma ve Ad Verme Yönetmeliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik” kapsamında önemli düzenlemelere gitti. Resmi Gazete’de yayımlanan değişiklikle, eğitim kurumlarının adlarının verilmesinde birlik sağlanması amacıyla tüm yetki Bakanlığa devredildi.
Yeni düzenlemeye göre, eğitim kurumlarına verilecek adlar, valiliğin uygun görüşü ve teklifi üzerine Milli Eğitim Bakanlığı tarafından belirlenecek. Valilik tekliflerinde, il milli eğitim müdürlüklerinde kurulacak ad verme komisyonunun gerekçeli kararı ve ilgili belgeler yer alacak.
Ad verme komisyonları, il milli eğitim müdürü veya yardımcısı başkanlığında, bir eğitim müfettişi, iki ilçe milli eğitim müdürü, eğitimden sorumlu iki şube müdürü ve farklı okul müdürlerinden oluşacak. Komisyonlar, her eğitim ve öğretim yılı başında kurulacak ve ihtiyaç halinde toplanarak oy çokluğuyla karar verecek. Komisyonun kararları il milli eğitim müdürlüğünün belirlediği birim tarafından yürütülecek.
Ayrıca, okul açma ve kapatma işlemlerine ilişkin taleplerin yıl boyunca devam etmesi sağlanacak. Böylece özel eğitim ihtiyacı olan öğrencilerin eğitime erişimlerinin artırılması amaçlanıyor. İşbirliği protokolleri kapsamında, kurum, kuruluş ve işletmelere ait binalarda örgün veya yaygın eğitim kurumları açılabilecek.
MEB’e tahsisli eğitim binalarının başka amaçlar için kullanılmasının önüne geçilecek. Okul öncesi eğitimde ise, müstakil anaokullarının yaygınlaştırılması ve çocukların akranlarıyla birlikte eğitim almaları hedeflenecek.
Mesleki ve teknik ortaöğretim kurumlarında, program türü ve alan açma veya kapatma işlemleri öğretmenler kurulunda görüşülecek. Denizcilik alanında okulların akreditasyonu ve diplomaların uluslararası geçerliliği için Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı’nın görüşü alınacak.
Hayırseverler tarafından yaptırılan atölye ve laboratuvarlara kişilerin isimleri verilebilecek. Ancak kurumun tümüne değil, sadece katkı yapılan bölümlere ad verilecek.
Özel eğitim okullarında meslek edinme atölyeleri, bireysel eğitim odası ve beceri uygulama alanları bulunacak. Olgunlaşma enstitüsü açılabilmesi için nüfus şartı 200 bin olacak ve her ilde en fazla bir enstitü yer alacak.
Son olarak, kurum adlarında mesleki unvan ve askeri rütbeye yer verilmeyecek. Milli ve kültürel değerlere aykırı, öğrencilerin gelişimini olumsuz etkileyebilecek adlar kullanılmayacak. Mevcut adlar bu kapsamda iptal edilebilecek. Ancak hayırsever talebi durumunda aynı isim birden fazla kuruma verilebilecek.