Elazığ‘da küresel ısınma nedeniyle değişen meteorolojik hafıza ve ekstrem olaylar, arıcılık sektörünü olumsuz etkiledi. Aşırı sıcaklıklar ve mevsim değişiklikleri nedeniyle Ağustos ayında yapılması gereken bal sağımı Temmuz ayında başladı ve bal rekoltesi yüzde 50 düşüşle bin tondan 500 tona geriledi.
Arıcılar, bir yıl boyunca emek verdikleri bal sağımında istediklerini bulamadı. İklim değişikliği, aşırı sıcaklıklar, toz taşınımı, ani yağışlar ve gece-gündüz sıcaklık farkları arı ve arıcıları olumsuz etkiledi. Elazığ’da bin 200 aktif arıcı, 100 bin kovanda yılda ortalama bin ton bal üretirken, bu yıl yüzde 50 düşüşle 500 ton üretildi.
Elazığ Arı Yetiştiricileri Birliği Başkanı Kimyager Fırat Canbay, hasat zamanının Ağustos’ta olması gerektiğini ancak Temmuz ortasında başladığını belirtti. Bu durumun polen ve nektar akımındaki zaman aralığının daralmasına ve rekoltenin düşmesine neden olduğunu söyledi.
Canbay, “Geçmiş yıllarda hasat dönemi Ağustos’ta olurdu, ancak bu yıl Temmuz’un ortasında başladı. Bölgemizde bin 200 yetiştirici ve 100 binin üzerinde kovan var. Ortalama bin ton bal üretimimiz bu yıl 500 tona düştü. Bunun en önemli sebeplerinden biri küresel ısınmaya bağlı iklim değişikliği ve meteorolojik ekstrem olaylar” dedi.
Sürdürülebilirlikte Kritik Bir Eşik
Canbay, Elazığ bölgesinde son beş yıldır meteorolojik hafızanın bozulmasından dolayı verim düşüklüğü yaşandığını ve bu durumun kronik hale gelmeye başladığını belirtti. “Sürdürülebilirlikte kritik bir eşikteyiz. Bu eşik 5 kilonun altına düşerse arıcılık sektörü olumsuz etkilenecek. Arıcılık tamamen doğa ile temaslıdır. Doğa ne kadar güçlü olursa, verim de o kadar artar. Ancak bu bölgede olumsuzluklarla karşı karşıya kaldık. İlkbahar verimli geçmedi, Mayıs ayında yağışlar oldu. Bu da verimin düşmesine ve sürdürülebilirliği olumsuz etkilemesine neden oldu” diye konuştu.
“Arı Olmazsa İnsan, Tarım ve Doğa Olmaz”
Arıcı Emin Yaylaz, bu yılın çok kötü geçtiğini ifade ederek, “2009’da 8 kovan ile başladım, şimdi 200’den fazla kovanım var. Bu sene ilk defa kovanlarıma kat atmadım. Yağmurlar, rüzgarlar, toz taşınımı, aşırı sıcaklar ve ani hava değişimleri nedeniyle verim düştü. Doğadaki nektar kurudu, arı bundan faydalanamadı. İlkbahar da kötü geçti, arıda mevcudu koruyamadık ve bal için hazırlayamadık. İnşallah böyle bir yıl tekrar yaşamayız. Arı olmazsa insan, tarım ve doğa olmaz. Her şeyin başı arıdır” dedi.
İHA