Prof. Dr. Hayri Kozanoğlu, Mehmet Şimşek‘in istifa söylentilerinin piyasalarda yarattığı dalgalanmayı altı maddede değerlendirdi.
Kozanoğlu, bu söylentilerin Saray ile ekonomi yönetimi arasındaki hoşnutsuzluğu yansıttığını ve bu gerilimin önümüzdeki dönemde de devam edebileceğini belirtti.
Kozanoğlu’na göre, Şimşek, finans sermayesinin yakından takip ettiği bir figür. Ancak Anadolu sermayesi, Şimşek’in TL’nin reel değer kazanması ilkesine yönelik politikalarından memnun değil. TL kredi kullanımının artmasına rağmen, düşük ücretlerle ihracata yönelen bu kesim, Şimşek’in sürekli tekrarladığı TL’nin değer kazanması politikasından hoşnutsuz.
Küresel piyasalarda Türkiye benzeri ülkelerin cazibe kazandığı bir dönemde, TL’nin diğer yükselen ekonomilerden ayrışarak hızla değer kaybettiğine dikkat çeken Kozanoğlu, geçtiğimiz hafta Brezilya reali, Şili pesosu, Tayland, Kore ve Malezya para birimlerinin değer kazanmasına rağmen TL’nin zayıfladığını vurguladı.
Kozanoğlu, ekonomideki durgunluk belirtilerine değinirken, üretimde yavaşlama, işsizlikte artış ve ödenemeyen borçlarda kabarma gibi sorunların henüz kriz boyutuna ulaşmadığını, ancak bu sürecin sonbaharda derinleşeceğini öngördü. Piyasacı yorumcuların, Cumhurbaşkanı Erdoğan‘ın politikalarından geri adım atmasının sıcak paranın ülkeden çıkışına ve programın çökmesine yol açabileceğini ima ettiklerini belirten Kozanoğlu, önümüzdeki aylarda Saray ile ekonomi ekibi arasında ciddi bir gerilim yaşanabileceğini, ancak bu gerilimin nasıl sonuçlanacağını ekonomik konjonktürdeki gelişmelerin belirleyeceğini ifade etti.