Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Gelir İdaresi Başkanlığı’nın (GİB), kira gelirlerine yönelik beyan döneminin sona ermesinin ardından yürütülen çalışmalara dair önemli açıklamalarda bulundu. Şimşek, GİB‘in bu yılın başından itibaren, kira gelirlerini beyan etmesi gerekenlerin tespiti ve bilgilendirilmesine yönelik kapsamlı çalışmalar başlattığını belirtti. Belirli bir miktarın üzerindeki konut kiraları, kısa süreli kiralamalar ve iş yeri kiralarının banka hesapları üzerinden tahsil edilmesi gerektiğini vurguladı.
Şimşek, kira ödemelerinin banka aracılığıyla yapılması gerektiğini hatırlatarak, gönderim sırasında “kira ödemesi” olarak belirtilmesinin zorunlu olduğunu ifade etti. Bu kapsamda GİB‘in, bankalar üzerinden kira geliri elde eden yaklaşık 700 bin mükellefe, beyan dönemi öncesinde ve dönem içinde SMS yoluyla bilgilendirme ve hatırlatma yaptığını aktardı. Ayrıca, Tapu ve Nüfus Müdürlükleri’nden alınan verilerle yaklaşık 1,5 milyon konutta fiili denetim çalışmalarının başlatıldığını belirtti.
Bu denetimler sonucunda, 400 binden fazla adreste vergi dairesi memurları tarafından kontroller yapıldığını belirten Şimşek, beyanname vermediği tespit edilen mükellefler için yaklaşık 153,4 milyon lira vergi ve ceza ihbarnamesi düzenlendiğini açıkladı. Aynı zamanda, 46 bin kişinin uyum göstererek kendiliğinden beyanname verdiğini ve bu yolla 200,7 milyon lira gelir vergisi beyan edildiğini sözlerine ekledi.
Dijital Vergi Dairesi ve GİB Mobil uygulamalarına eklenen “Kira bildirim formu” sayesinde kira gelirlerinin hızlı ve kolay şekilde tespit edilebildiğini belirten Şimşek, 23 binden fazla kiracı tarafından bu formun doldurularak taşınmazlara ilişkin bilgilerin bildirildiğini söyledi. Bu kapsamda, 1 milyon 811 bin mükellefin beyanname verdiği ve 399,2 milyar lira matrah ile 126,9 milyar lira vergi beyan edildiğini açıkladı.
GİB, beyan dönemi sonrası, kira geliri elde ettiği halde beyanname vermeyen yaklaşık 1 milyon mükellefe tekrar hatırlatma SMS’leri gönderdi. Bu hatırlatmalar sonrasında, 95 bin 989 mükellef beyanname vererek 18,3 milyar lira matrah ve 1,2 milyar lira vergi bildirdi. Ancak, halen beyanname vermeyen 700 bin mükellef için cezalı işlemler başlatılmak üzere ilgili vergi dairelerine bilgiler iletildi.
Vergi Usul Kanunu kapsamında pişmanlık hükümlerinden yararlanarak beyanname verebileceklerini hatırlatan Şimşek, kayıt dışılığı azaltmaya yönelik çalışmaların kararlılıkla devam edeceğini belirtti. Vergi adaletinin sağlanmasının ve kayıt dışı ekonomiyle mücadelenin bütçe açığının azaltılmasında önemli olduğunu vurgulayan Şimşek, haksız kazanç sağlayanların takibinin süreceğini ifade etti.