Van’da Kadınların Kilim Dokuma Sanatı
Van’daki kilim atölyelerinde kadınlar, geçmişten günümüze uzanan ve unutulmaya yüz tutmuş dokumacılık sanatını yaşatarak sonraki nesillere aktarmayı hedefliyor. Van’da Halk Eğitim Merkezi bünyesinde faaliyet gösteren kilim atölyeleri, kadınların hem el becerilerini geliştirmelerine hem de kültürel mirası korumalarına olanak tanıyor. Yöreye ait 100’den fazla desenle işlenmiş kilimler, yerel motifleriyle bölgenin kültürel zenginliğini gözler önüne seriyor.
İpekyolu ilçesine bağlı Bostaniçi TOKİ Toplum Merkezinde açılan atölyede, kilimleri dokuyan kadınlar, aile bütçelerine katkıda bulunmanın yanı sıra, unutulmaya yüz tutmuş dokumacılığı yeniden canlandırma çabası içinde. Atölye sayesinde, birçok kadın hem meslek edinmekte hem de geleneksel sanatları yaşatmaktadır.
Bostaniçi TOKİ Toplum Merkezi Müdürü Zehra Günini, İHA muhabirine yaptığı açıklamada, merkezde toplamda 14 farklı kurs açtıklarını belirtti. Bu kursların her yaş grubuna hitap ettiğini vurgulayan Günini, “Özellikle giyim üretim teknolojisi, el sanatları, bilgisayar, kuaförlük, okuma-yazma, Kur’an-ı Kerim, drama ve fotoğrafçılık gibi çeşitli alanlarda hizmet veriyoruz,” dedi.
Açılan kurslarda yaklaşık 100 kursiyerin eğitim aldığını ifade eden Günini, “Kursiyerlerimiz, hocalarımızla birlikte yeni beceriler öğrenerek ufuklarını genişletiyorlar. Kadınların kursa olan ilgisi oldukça yoğun. Hocalarımızın onlara bir aile gibi yaklaşması, buraya bağlılıklarını artırıyor. Bu sıcak ortamda kursiyerlerimiz, sadece bir belge sahibi olmakla kalmayıp, aynı zamanda bu belgelerin ileride onlara iş imkanı sağlayacağını biliyorlar,” şeklinde konuştu.
Günini, kursiyerlerin burayı bir terapi alanı olarak gördüğünü ve yaşadıkları zorlukları, işledikleri kilimlerle veya diktiği ürünlerle aşma fırsatı bulduklarını belirtti. “Giyim üretim atölyemizde birçok kursiyerimiz, kendi ve çocuklarının kıyafetlerini burada dikerek aile bütçelerine katkıda bulunuyorlar,” diye ekledi.
Kilim kursuna olan yoğun ilginin nedenine de değinen Günini, “Kilim, bizim kültürümüzü yansıtan ve unutulmaya yüz tutmuş bir değer. Biz de bu geleneğin yaşatılmasını sağlamak için çaba gösteriyoruz. Vesile Hocamız, yılların tecrübesiyle kursiyerlerine en güzel şekilde kilim dokumayı öğretiyor. Yöresel olan bu geleneği tanıtmak ve geliştirmek bizi son derece mutlu ediyor,” ifadelerini kullandı.
Daha önce evlerinde vakitlerini boşa harcadıklarını ifade eden kadınlar ise, “Kilim dokumak, bize dertlerimizi ve sıkıntılarımızı unutturuyor. Ayrıca ailemize de destek olmanın mutluluğunu yaşıyoruz. Hem öğreniyor hem de birbirimize öğretiyoruz,” diyerek duydukları memnuniyeti dile getirdiler.