CHP Kadın Kolları Başkanı Aylin Nazlıaka, 9. Yargı Paketi’nde yer alan ve kadınlar için tehdit oluşturan soyadı dayatmasının kaldırıldığını duyurdu. Nazlıaka, bu düzenlemeyi kadınların kimliğine sahip çıkma ve cinsiyet eşitliği hakkı olarak gördüklerini belirtti.
BAKAN GÖKTAŞ’A CHP’DEN DOSYA
Aylin Nazlıaka, Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Mahinur Özdemir Göktaş ile yaptığı görüşme sonrası TBMM’de açıklamalarda bulundu. Nazlıaka, Bakan Göktaş’a, CHP’nin bakanlık alanına ilişkin politikalarını, sorunları ve çözüm önerilerini içeren bir dosya sunduğunu belirtti. Ayrıca Türkiye Kadın Hareketi’nden gelen bilgi ve görüşleri de Bakan’a ilettiğini ifade etti. Nazlıaka, Bakan Göktaş’ın bu dosyaya bakacağını ve bazı sorulara yazılı cevap vereceğini söyledi.
“BAKANIN BİZİMLE BENZER DÜŞÜNDÜĞÜNÜ GÖRDÜK”
Nazlıaka, kadına şiddet, çocuk hakları, yaşlılar, yoksullar, engelliler, şehit aileleri ve gaziler gibi kırılgan grupların sorunlarını ve çözüm önerilerini Bakan Göktaş’a ilettiklerini belirtti. Medeni Kanun’un kadınlar için eşit yurttaşlık bildirgesi niteliğinde olduğunu ve Adalet Bakanı’nın “Medeni Kanunu sil baştan yazacağız” söyleminin kadınları endişelendirdiğini dile getirdi. Ancak Bakan Göktaş’ın bu konuda CHP ile benzer düşündüğünü gördüklerini ekledi. Ayrıca karma eğitim konusunda Milli Eğitim Bakanı ile de uzlaştıklarını ve 6284 sayılı kanunun budanmaması noktasında ortak bir zeminde buluştuklarını belirtti.
Kadın cinayetleri ve şüpheli ölümler konusunda da verilerin “Kadın Cinayetlerini Durduracağız” platformundan alındığını belirten Nazlıaka, bu konuda da değerlendirmeler yaptıklarını ve şüpheli ölümlerle ilgili dosyaların kapatılmaması gerektiğini vurguladı.
“KADININ SOYADI DAYATMASI YARGI PAKETİNDEN ÇIKARILDI”
Nazlıaka, 9. Yargı Paketi’nde yer alan ve kadınların soyadına yönelik dayatmanın kaldırıldığını belirtti. Bu düzenlemenin kadınların kimlik ve eşitlik hakkı açısından çok önemli olduğunu vurguladı. Görüşmenin detaylarını CHP Genel Merkezi’nde yapacağı basın toplantısında paylaşacağını duyurdu.
SOYADI DÜZENLEMESİ HAKKINDA
Yeni düzenleme, kadınların evlenmeden önceki soyadlarını kullanma hakkını kısıtlamayı öngörüyordu.
Ayrıca, kadınların evlendikten sonra kendi soyadlarını eşlerinin soyadı ile birlikte kullanmalarına izin verilecekti, ancak bu hakkın kapsamı daraltılmıştı.