Elazığ‘da Japonya’dan gelen 4 arkadaşıyla birlikte iğne oyası öğrenen İkumu Nonaka, kültür elçiliği görevini üstleniyor.
32 yıl önce Türkiye’nin Antalya iline yerleşen İkumu Nonaka, Türkiye’nin el ürünlerine olan ilgisini iki kitap yazarak gösterdi. Türkiye’nin çeşitli illerini gezerek el sanatları hakkında bilgi toplayan Nonaka, Elazığ yöresine ait iğne oyasını öğrenmek üzere Japonya’dan gelen arkadaşlarıyla birlikte 8 bin 259 kilometre yol katederek Elazığ’a geldi.
Japon grup, Harput Mahallesi‘nde misafir edildi. Burada usta öğretici Fatma Çiftçi‘den iğne oyası dersleri alan grup, 4 günlük eğitimin ardından farklı şehirlerin el ürünlerini öğrenmek için yola çıkacak.
İğne oyası hakkında bir kitap yazmayı planladığını belirten Nonaka, bu işi ticaret amacıyla değil, kültür elçiliği amacıyla yaptığını vurguladı.
Japonya’dan getirdiği arkadaşlarına Türkiye’nin el sanatlarını öğretmek istediğini ifade eden Nonaka, “32 yıldır Türkiye’nin Antalya ilinde yaşıyorum. El sanatlarıyla uğraşıyorum. Japonya’da sergilerde Türkiye’deki el sanatlarını anlatıyorum. Elazığ’a gelerek burada Elazığ iğne oyasını öğreniyoruz. Elazığ oyası çok ince ve narin olduğu için zor oluyor. Biz tanıtım amacıyla buraya geldik. Japonya’ya döndüğümüzde burada yaşadıklarımızı anlatacağız. Kitabımda da Elazığ iğne oyasını yazacağım” dedi.
Japon gruba iğne oyası öğreten usta öğretici Fatma Çiftçi, “Japonya’dan geleceklerini ve iğne oyasını detaylı öğrenmek istediklerini belirttiler. Örf, adet ve geleneklerimizle birlikte misafirlerimizi ağırladık. İğne oyasının detaylarını öğretiyoruz. Etkinliğimiz çok güzel geçiyor. Unutulmaya yüz tutmuş iğne oyamızı Japonya’dan gelen misafirlerimiz ele aldı, biz de bundan sonra devamını getiririz inşallah” ifadelerini kullandı.
İğne oyası öğrenmek için Japonya’dan Elazığ’a geldiler pic.twitter.com/w3ZK3poIyk
— Hepsi Elazığ (@hepsielazig) July 12, 2024
İHA