Dicle Üniversitesi’nde Soruşturma Başlatıldı
Dicle Üniversitesi Rektörlüğü, İhlas Haber Ajansı tarafından gündeme getirilen “bıçak” parası iddiaları üzerine, olayla ilgili olarak bir öğretim görevlisi hakkında soruşturma başlattığını duyurdu. Söz konusu öğretim görevlisi, geçici olarak görevden uzaklaştırıldı.
Olay, aşırı kilo kaybı yaşayan 33 yaşındaki Berivan Önder’in, vücudundaki sarkmaları gidermek amacıyla Dicle Üniversitesi Hastanesi’ne başvurmasıyla başladı. 27 Mart’ta, genel cerrah Prof. Dr. Burak Veli Ülger tarafından ameliyata alınan Önder, 5 gün sonra korsesini çıkardığında silikonların yanlış yerleştirildiğini ve bu durumun ciddi sağlık sorunlarına yol açtığını fark etti. Önder, yaşadığı sorunları hocalarına ilettiğinde ise yeterli ilgiyi göremediğini iddia etti.
Ameliyat öncesinde, hocası ve medikalci T.V.’nin kendisinden 90 bin lira talep ettiğini öne süren Önder, bu parayı kuyumcuya ait bir hesaba yatırdığını belirtti. Yaşanan tüm bu olayların ardından, Önder emniyet ve savcılığa başvurarak şikayette bulundu.
İhlas Haber Ajansı’nın (İHA) mağdurla yaptığı röportajın ardından, Dicle Üniversitesi Rektörlüğü konuya ilişkin hızlı bir şekilde harekete geçerek soruşturma başlattı.
Öğretim Görevlisi Görevden Uzaklaştırıldı
Soruşturma süreci devam ederken, Dicle Üniversitesi’nden yapılan resmi açıklamada, söz konusu öğretim görevlisinin görevden uzaklaştırıldığı bildirildi. Açıklamada şu ifadelere yer verildi:
“Bazı basın yayın organlarında ve sosyal medya platformlarında, üniversitemiz Tıp Fakültesi Hastanesi bünyesinde görev yapan bir öğretim üyesinin, hasta yakını tarafından ‘bıçak parası’ talebinde bulunduğu iddialarına yönelik haberler kamuoyunun malumu olmuştur. Söz konusu iddiaların üniversitemiz etik değerleri ve kamu hizmetine olan sorumluluğumuzla bağdaşmaması nedeniyle rektörlüğümüz tarafından ivedilikle soruşturma başlatılmış ve ilgili öğretim üyesi görevden uzaklaştırılmıştır. Ayrıca konu, adli makamlarca da soruşturulmakta olup, Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığı nezdinde başlatılan yasal süreç titizlikle takip edilmektedir.”
Dicle Üniversitesi, sağlık hizmeti sunan bir kurum olarak, etik dışı davranışlara, hasta haklarının ihlaline ve kamu güvenini zedeleyici uygulamalara asla müsamaha göstermeyeceğini vurguladı. Üniversite yönetimi, sürecin hem idari hem adli boyutunun sonuna kadar takipçisi olacağını ve benzer durumlara karşı sıfır tolerans politikalarının devam edeceğini kamuoyuna saygıyla duyurdu.
Bu olay, sağlık sektöründeki etik sorunları bir kez daha gündeme getirmiştir ve Dicle Üniversitesi’nin bu konudaki kararlılığı, sağlık hizmetlerinin güvenilirliğine olan inancı artırmaktadır.