Bakan Yerlikaya, Hayvan Koruma Kanunu ile İlgili Açıklamalarda Bulundu
BATMAN (İHA) – İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya, 5199 sayılı Hayvanları Koruma Kanunu’nun uygulamalarıyla ilgili tüm hazırlıkların tamamlandığını duyurdu. Bakan Yerlikaya, “39 mülkiye müfettişi yarın görev yerleri olan illere hareket edecekler. 14 gün süre verdik” şeklinde konuştu. Bu açıklama, İçişleri Bakanlığı tarafından Batman Belediyesi’ne yaptırılan Hayvan Tedavi, Bakım ve Rehabilitasyon Merkezi’nin açılışında yapıldı.
80 dönümlük bir alan üzerine kurulan bu modern merkezin açılışında Bakan Yerlikaya, Batman Valisi’nden aldığı bilgilere dayanarak kent merkezindeki sahipsiz başıboş hayvanların 4 gün içerisinde, il genelindekilerin ise en geç bir ay içerisinde toplanarak merkeze getirileceğini ifade etti. Merkezin sunduğu hizmetleri detaylandıran Bakan Yerlikaya, “Bu merkezde sokak hayvanlarının kısırlaştırma, aşılama ve işaretleme işlemleri yapılacak. İşlemi tamamlanan sahipsiz hayvanlar, etrafı çevrili ve korunaklı serbest dolaşım alanlarına bırakılacak. Böylece doğal yaşamlarını en uygun koşullarda sürdürebilmeleri için gerekli tüm önlemler alınacak. Merkezde ayrıca ameliyathaneler, muayene odaları, röntgen cihazları, eczaneler, ilaç deposu ve laboratuvarlar mevcut. Sağlık durumu kötü olan sahipsiz hayvanlar için yoğun bakım üniteleri de düşünülmüş. Uzman veterinerler ve veteriner sağlık teknikerleri, hayvanların bakım süreçlerini titizlikle yürütüyorlar.” dedi.
“Müfettişler Durum Tespiti Yapacak”
Bakan Yerlikaya, 5199 sayılı Hayvanları Koruma Kanunu’nun uygulanması kapsamında tüm hazırlıkların tamamlandığını vurguladı ve 39 müfettişin görevlendirildiğini belirtti. Bu sürecin bir soruşturma olmadığını belirten Bakan Yerlikaya, “Müfettişler, valilikler, büyükşehir, il ve ilçe belediyeleri ile İl Özel İdarelerinin uygulamalarını detaylı bir şekilde inceleyecekler. Bu bir soruşturma süreci değildir, sadece bir durum tespiti yapacaklar. İhmal edilen hususları ve eksiklikleri tespit ederek, mevzuatın gerektirdiği tedbirleri alacaklardır. Müfettişler, uygulayıcılara rehberlik edecek ve 2 ayda bir tekrar belediyelere gideceklerdir. Tespit edilen konuları ise milletimizle şeffaf bir şekilde paylaşacağız.” diye ekledi.
Köpek Saldırıları ve Önlemler
Bakan Yerlikaya, Şırnak ve Konya’da köpeklerin saldırıları sonucu hayatını kaybeden Eslem ve Rana’yı hatırlatarak, bu tür olayların önlenmesi gerektiğinin altını çizdi. “3 ay önce Hakkari Yüksekova’da 12 yaşındaki Eslem yavrumuz, sahipsiz köpeklerin saldırısı sonucu hayatını kaybetti. Bu olayla ilgili mülkiye müfettişlerini hemen görevlendirdim. İdari soruşturmayı tamamladılar ve derhal soruşturma izni verdim. Geçen hafta Konya’da 2 yaşındaki Rana bebeğimiz de aynı nedenle hayatını kaybetti. Buraya da hemen mülkiye müfettişi görevlendirdim. Sahipsiz hayvanların saldırısı sonucu ölen ya da yaralanan her bir insanımız için mülkiye müfettişi gönderiyorum.” dedi.
Bakan Yerlikaya, bazı belediyelerin sokak hayvanlarını barınaklara götürmek yerine başka belediyelerin sınırları içerisine bıraktığına dikkat çekerek, “Bu tür durumlarla ilgili şikayetler alıyoruz ve gerekli tedbirleri alacağız. Tespit ettiğimiz belediyeleri açıklayacağız. Bazı belediyeler, sahipsiz hayvanlarla ilgili yeterli bütçeyi ayırmalarına rağmen daha hızlı hareket edebilmek için yardım kampanyaları başlatmak istiyorlar. Başvuru yapan belediyelere Bakanlık olarak izin verdik. Başvuran olursa yine izin vereceğiz.” şeklinde konuştu.
Çocuk Güvenliği ve Sokak Hayvanları
Sokak hayvanlarının birçok kesim için tehlike oluşturduğunu vurgulayan Bakan Yerlikaya, merhamet duygusu çerçevesinde çalışmalar yürüteceklerini belirtti. “Sahipsiz hayvanların korkusuyla çocuklarını gönül rahatlığıyla parka götüremeyen anneler var. Sabah namazına camiye giderken endişe içinde olan vatandaşlarımız var. Gerek sahipli, gerek sahipsiz hayvanlar için her bir cana saygımız baki. Peygamber Efendimiz (sav) ‘Siz yerdekilere merhamet edin ki göktekiler de size merhamet etsin’ buyuruyor. Temel ilkemiz, sahipsiz sokak hayvanlarına merhametli ve iyi davranmaktır. Onların şehir merkezlerinde değil, güvenli yaşam alanlarında olmalarını sağlamalıyız.” dedi.
Bakan Yerlikaya, sahipsiz sokak hayvanlarına tedavi ve rehabilitasyon hizmetleri sunacaklarını, kısırlaştırma ile kontrolsüz üremenin önüne geçeceklerini ve sahiplendirme ile sokak hayvanlarına yeni yuvalar bulacaklarını belirtti. “Bu sorumluluğu layığıyla yerine getirmeye çalışıyoruz. Bütün gayretimiz, yeni Ranalar, Eslemler, Tunahanlar olmaması içindir. Bu duruma asla müsaade edemeyiz. Aziz milletimizle, yetkili kurumlarımızla ve yerel yönetimlerimizle bu sorunu Allah’ın izniyle çözeceğiz.” şeklinde konuştu.
Yapılan konuşmaların ardından Bakan Yerlikaya ve beraberindekiler, Hayvan Tedavi, Bakım ve Rehabilitasyon Merkezi’ni gezerek incelemelerde bulundu.
Hayvan Tedavi Merkezi Hakkında
Batman’da 80 dönüm alan üzerine kurulan Hayvan Tedavi, Bakım ve Rehabilitasyon Merkezi, 600 hayvan kapasitesi ile Doğu ve Güneydoğu Anadolu Bölgesi’nin en büyük hayvan tedavi merkezi olma özelliğine sahip. İçerisinde 2 ameliyathane, 2 muayene odası, 2 röntgen odası, post operatif, laboratuvar, eczane, ilaç deposu ve yoğun bakım odası bulunan merkezde 3 veteriner hekim ve 2 tekniker görev yapmaktadır. Hayvan Tedavi, Bakım ve Rehabilitasyon Merkezi’nde ayrıca 400 köpek kapasiteli serbest dolaşma alanı, 500 kulübe, 40 suluk, 10 gölgelik ve 20 mama ünitesi yer almaktadır.