Elazığ‘ın tarihi Harput Mahallesi‘nde yer alan, görkemli kubbesi ve Osmanlı mimarisinin zarif detaylarıyla dikkat çeken Hoca Hasan Hamam Müzesi, son bir yılda 35 bin yerli ve yabancı ziyaretçiyi ağırladı. 392 yıllık geçmişe sahip hamam, restorasyon çalışmaları sonrası müzeye dönüştürülerek Elazığ’ın kültür ve turizm hayatına kazandırıldı.
Osmanlı dönemine ait bu özel yapı, Harput’un karakteristik mimarisiyle tasarlanarak, beş bin yıllık Harput Mahallesi’nde hamam kültürünün örneklerini sergiliyor. Müzede, Osmanlı döneminin hamam alışkanlıklarını ve kullanılan eşyaları tanıtan seramik parçalar, şifa tasları, taraklar ve çiniler gibi çeşitli eserler bulunuyor. Açıldığı günden itibaren büyük ilgi gören müze, özellikle kültür turizmine önemli bir katkı sağlıyor.
“Hedefimiz 70 Bin Ziyaretçi”
Hoca Hasan Hamam Müzesi sorumlusu Hasan Aytaç, atıl durumdaki tarihi hamamın Elazığ Belediye Başkanı Şahin Şerifoğulları öncülüğünde 2020’de restore edilmeye başlandığını belirterek, yaklaşık üç yıl süren kazı ve restorasyon çalışmaları sonucu müzenin halkın hizmetine sunulduğunu ifade etti. Müzede, Osmanlı mimarisine uygun olarak dört halvet ve dört eyvan bulunmakta; halvetler sıcak ortamı tercih edenler için, eyvanlar ise toplu yıkanma alanları olarak hizmet veriyor.
Aytaç, müzenin açıldığı ilk yıl boyunca bin ile bin 500 arası günlük ziyaretçi sayısına ulaştığını, özellikle soğuk havalarda sayının azaldığını fakat batı bölgelerden gelen turist gruplarıyla yeniden yoğunlaştığını belirtti. Elazığ Belediyesi’nin kültürel alanlarda yaptığı yatırımlar sonucunda Harput’ta Basın Müzesi, Musiki Müzesi ve Kent Müzesi gibi değerli alanların halkla buluştuğunu vurgulayan Aytaç, Hoca Hasan Hamam Müzesi’nin 2024 hedefinin 70 bin ziyaretçiye ulaşmak olduğunu söyledi.
Kaynak: İHA