Malatya’nın Kale ilçesinde meydana gelen 5.9 büyüklüğündeki deprem, Türkiye’nin deprem riskini bir kez daha hatırlattı.
Depremin ardından Maden Tetkik ve Arama Genel Müdürlüğü’nün (MTA) diri fayları gösteren güncel haritası yoğun ilgi gördü. Harita, mahalle ve evlerin altından geçen aktif fay hatlarını dahi detaylı bir şekilde gösteriyor. Yapılan incelemelerde 45 ilde 5.5 ve üzeri büyüklükte deprem üretebilecek 485 diri fay bulunduğu belirlendi.
Birinci Derece Riskli Bölgeler
MTA’nın verilerine göre, Türkiye’de birinci derece deprem riski taşıyan iller arasında İzmir, Balıkesir, Manisa, Muğla, Aydın, Denizli, Isparta, Uşak, Bursa, Bilecik, Yalova, Sakarya, Düzce, Kocaeli, Kırşehir, Bolu, Karabük, Hatay, Bartın, Çankırı, Tokat, Amasya, Çanakkale, Erzincan, Tunceli, Bingöl, Muş, Hakkari, Osmaniye, Kırıkkale ve Siirt yer alıyor.
İkinci Derece Riskli Bölgeler: Elazığ Bu Bölgede
İkinci derece riskli bölgeler ise Tekirdağ, İstanbul, Bitlis, Kahramanmaraş, Van, Adıyaman, Şırnak, Zonguldak, Afyon, Samsun, Antalya, Erzurum, Kars, Ardahan, Batman, Iğdır, Elazığ, Diyarbakır, Adana, Eskişehir, Malatya, Kütahya, Çankırı, Uşak, Ağrı ve Çorum olarak sıralandı.
Üçüncü Derece Riskli Bölgeler
Haritaya göre üçüncü derece risk altında olan iller arasında Eskişehir, Antalya, Tekirdağ, Edirne, Sinop, İstanbul, Kastamonu, Ordu, Samsun, Giresun, Artvin, Şanlıurfa, Mardin, Kilis, Adana ve Gaziantep’in bazı bölgeleribulunuyor. Bunun yanı sıra Kahramanmaraş, Sivas, Gümüşhane, Bayburt, Kayseri, Yozgat, Çorum, Ankara, Konya, Mersin ve Nevşehir de bu grupta yer aldı.
En düşük riskli bölgeler ise Sinop, Giresun, Trabzon, Rize, Artvin, Kırklareli, Ankara, Edirne, Adana, Nevşehir, Niğde, Aksaray, Konya ve Karaman olarak belirlendi.
TOKİ Konutları Depremde Güven Verdi
Malatya’nın Kale ilçesi, depremi az hasarla atlatmayı başardı. Uzmanlar, bu başarıda TOKİ tarafından inşa edilen yeni konutların etkili olduğunu belirtiyor.
Bölge, dört yıl önce Elazığ’ın Sivrice ilçesinde yaşanan 6.8 büyüklüğündeki depremden etkilenmiş ve bu süreçte Kale’de depremzedeler için 439 konut, 302 köy evi, 56 ahır ve 16 işyeri inşa edilmişti. Dünkü sarsıntıda TOKİ konutlarında herhangi bir hasar meydana gelmedi.
“Bilinmeyen Fay Üzerinde Meydana Geldi”
Zonguldak Bülent Ecevit Üniversitesi Geomatik Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Şenol Hakan Kutoğlu, Malatya’daki depremin, haritalarda yer almayan bir fay üzerinde gerçekleştiğini belirtti.
Kutoğlu, uydu verilerine dayandırdığı açıklamasında, “Pütürge fayının batısından geçen ve henüz haritalara işlenmemiş bir fayın varlığına işaret ediyoruz. Geçen yıl 8 ve 25 Ocak’ta Malatya’da meydana gelen depremler gibi bu sarsıntı da bilinmeyen bir fay hattı üzerinde gerçekleşmiş görünüyor” ifadelerini kullandı.
Elazığ ile ilgili son dakika haberleri ve en güncel gelişmeleri mobil uygulamamızdan anlık olarak takip edebilirsiniz.