Fırat Üniversitesi Fizik Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Fahrettin Yakuphanoğlu, Fırat Teknokent’teki yüksek teknoloji şirketinde geliştirdiği yeni nesil fotosentez aktif flaks cihazı ile tarımda devrim niteliğinde bir adım attı. Bu yenilikçi sistem sayesinde, güneş ışığına ihtiyaç duymadan yapay fotonlarla bitki yetiştirme süreçleri hızlandırılabilecek ve verimlilik artırılabilecek. Prof. Dr. Yakuphanoğlu, Nobel ödüllü Alman fizikçi Einstein’ın 1905 yılında ortaya attığı foton teorisini, “kuantum parçacık algılayıcı” adını verdiği nanoteknolojik bir sistemle ispatladıktan sonra, bu kez modern tarım teknolojilerine odaklanarak fotonik teknolojisi ile yeni bir cihaz geliştirdi.
Fytronix teknolojisi ile 15 farklı ülkeye yerli ve milli ürünler ihraç eden Prof. Dr. Yakuphanoğlu, bu yeni cihazla tarımın artık şehirlerde de kolaylıkla yapılabileceğini belirtti. Fotosentez aktif flaks cihazı ile güneş ışığı yerine yapay fotonlar kullanılarak bitki yetiştirme süreci hızlandırılabiliyor. Bu teknoloji, modern tarım alanlarının şehirlerde de kurulmasına imkan tanıyor ve bitki üretimini daha verimli hale getiriyor.
Yakuphanoğlu, “Geliştirdiğimiz bu fotonik sistem sayesinde artık tarım şehirlerde de rahatlıkla yapılabilir. Modern tarımda yüksek teknolojiyi kullanarak, yerli ve milli imkanlarla dışa bağımlı olmadan kendi ürünlerimizi yetiştirebiliriz” dedi.