Elazığ‘da yürütülen kazı çalışmaları, Harput Kalesi‘nin batı surlarında, Orta Çağ ve Yakın Çağ’da aktif olarak kullanılan 1.000 yıllık bir “sanayi sitesi”ni gün yüzüne çıkardı. Kültür ve Turizm Bakanlığı, Elazığ Valiliği ve Fırat Üniversitesi‘nin desteğiyle yürütülen kazılar, bölgedeki medeniyet izlerini ortaya koymaya devam ediyor.
Harput Kalesi, milattan önce 3 binli yıllarda yerleşim yeri olarak kullanılmaya başlanmış ve Urartu Krallığı tarafından surlarla çevrilmişti. Batı surlarının iki burç arasında kalan bölümde yapılan kazılarda, bölgenin 1.000 yıl önce demir atölyeleri, maden eritme ocakları ve depo alanlarından oluşan bir sanayi kompleksi olduğu tespit edildi.
Atölyeler ve Ocaklar Gün Yüzüne Çıkarıldı
Kazı çalışmalarının tamamlanan kısmında, demir atölyeleri, maden eritme ocakları, çeşitli metal malzemeler, cüruflar ve ok ile mızrak uçları gibi buluntular elde edildi. Kazı Başkanı Prof. Dr. İsmail Aytaç, bu alanın restorasyonunun tamamlandığını ve turizme açılmaya hazır hale getirildiğini belirtti.
Silah Üretimi Yapıldığı Tahmin Ediliyor
Aytaç, 2014 yılında başlayan kazı çalışmalarının, uzun bir aradan sonra 2021’de tekrar başlatıldığını ifade etti. Üç yıl süren kazılar sonucunda, Harput Kalesi’nin batı surlarında yer alan bu alanın, Bizans, Artuklu, Selçuklu, Dulkadiroğulları, Akkoyunlular ve Osmanlı dönemlerinde aktif olarak kullanılan bir sanayi bölgesi olduğunu tespit ettiklerini söyledi. Bu alanda özellikle stratejik öneme sahip silahların üretildiği, ayrıca mutfak eşyaları, mobilya parçaları, nal ve çivi gibi çeşitli malzemelerin de üretildiği düşünülüyor.
Cephanelik Bulunabilir
Prof. Dr. Aytaç, kazılarda elde edilen savaş malzemelerinin, bu bölgede bir cephanelik bulunduğuna işaret ettiğini belirterek, “Cephaneliğin, bu bölgeye yakın bir alanda olduğunu tahmin ediyoruz. Şimdilik tespit edemedik, ancak kazılmayan alanlarda bulunabileceğini düşünüyoruz,” dedi.
Harput Kalesi‘nde bulunan bu sanayi kompleksi, Türkiye’de 1.000 yıllık geçmişe sahip endüstri mirası olarak ziyarete açık ilk yer olma özelliği taşıyor.