Elazığ‘da gençler, 3 yıl önce başlattıkları lavanta yetiştiriciliği projesiyle önemli bir başarıya imza attı. 40 bin lavanta fidesi dikerek başlattıkları bu girişimle, üç yıl içinde yaklaşık 1,5 ton lavanta hasadı elde eden gençler, tarım alanında adım adım büyüme örneği sergiledi.
Cumhurbaşkanlığı himayesinde, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı ile Gençlik ve Spor Bakanlığı tarafından Elazığ Valiliği İl Özel İdaresine aktarılan ödenekle inşa edilen İpekyolu Uluslararası Çocuk ve Gençlik Çalışmaları Merkezi‘nde hayata geçirilen proje kapsamında, 18-30 yaş arası 200’ün üzerinde gence tarımsal eğitim verildi.
Bu eğitimler çerçevesinde, “Tarımsal Ürünlerin Yetiştirilmesi, İşlenmesi ve Pazarlanması” Projesi kapsamında, gençler 40 bin lavanta fidesi dikti. Merkez, 25 bin metrekarelik alanda tıbbi ve aromatik bitkiler yetiştirirken, bu alanın 6 bin metrekaresinde lavanta üretimi gerçekleştiriliyor. Her sezon yaklaşık 500 kilogram lavanta hasadı yapılan merkezde, lavantalar uçucu yağlar, hidrosoller ve çeşitli bitkisel ürünlerin üretiminde kullanılıyor.
“6 Bin Metrekare Alanda Lavanta Üretiyoruz”
Lavanta üretimi ve hasadı hakkında bilgi veren Tarım ve Hayvancılık Birim Koordinatörü Mehmet Şehmuz Çetinkaya, “Tesisimizde yaklaşık 6 bin metrekare alanda lavanta ekili. İki hafta önce lavanta hasadını gerçekleştirdik ve hasattan uçucu yağ elde ediyoruz. 6 dönüm araziden elde ettiğimiz lavanta yağı, 15 litre civarında. Ayrıca 200 litreye yakın lavanta hidrosolü ürettik. Bu ürünleri bitkisel kozmetik ürünlerde ve katma değerli ürünlere dönüştürmede kullanıyoruz. Sabun, şampuan, bitkisel krem ve yağlar üretiyoruz. Bu ürünler sağlık açısından kullanılabiliyor ve içilebilir ürünler olarak da değerlendiriliyor” dedi.
Çetinkaya, ayrıca, “25 bin metrekarelik alanda farklı tıbbi aromatik bitkiler de yetiştiriyoruz. Bu bitkilerden de uçucu yağ ve hidrosol gibi ürünler üretiyoruz. Bu ürünler tesisimize eğitim için gelen katılımcılarla birlikte gerçekleştiriliyor. Üçüncü yılımızda her seferinde yaklaşık 500 kilogram lavanta hasadı yapıyoruz. Lavantalarımızı sulayabiliyoruz, bu nedenle sezonda ikinci bir hasat yapma imkanımız oluyor. Böylece normal susuz lavanta üretiminden yaklaşık bir buçuk kat daha fazla ürün elde ediyoruz” şeklinde konuştu.
İHA