Elazığ’da bağ bozumu sezonunun başlamasıyla birlikte köylerde coğrafi işaret tescilli “orcik” yapımı için yoğun bir çalışma dönemi de başladı.
Ceviz ve üzüm hasadının ardından köylerde tatlı bir telaş yaşanıyor. Büyük bir emekle toplanan cevizler ve üzümler, zahmetli bir süreç sonunda, halk arasında cevizli sucuk olarak bilinen orcik haline getiriliyor. Özellikle Elazığ’ın önemli geçim kaynaklarından biri olan orcik yapımında, önce cevizler toplanıp kırılıyor. Ardından üzümler toplanıp sıkılıyor ve şıra haline getirilerek kazanlarda kaynatılıyor. Cevizler ise ipe dizilip kaynayan şıraya batırılarak orcik hazırlanıyor. Türkiye’nin birçok ilinde satılan orcik, yurt dışına da gönderilerek büyük ilgi görüyor.
Orcik Üretiminde 3 Batım Tekniği
Elazığ’a bağlı Değirmenönü (Zenteriç) Köyü‘nde yaşayan 65 yaşındaki Servet Çakmak, ailesiyle birlikte her yıl olduğu gibi bu yıl da orcik yapımına başladı. Yıllık yaklaşık 3 ton orcik üreten Çakmak ailesi, bu üretimle ekonomilerine önemli bir katkı sağlıyor. Orcik yapımının zahmetli ve yorucu olduğunu vurgulayan Çakmak, orcik sezonunun eylül ayı sonunda başladığını ve kasım ortasına kadar sürdüğünü belirtti.
Çakmak, orcik yapım sürecini şu şekilde anlattı: “Öğle vakti üzümleri sıkmaya başlıyoruz ve kaynatıyoruz. Sabah şıramız durulmuş oluyor, tekrar kazana alıp kaynatıyoruz, ardından unla bulamaç haline getiriyoruz. Cevizleri bu bulamaçla buluşturup batırma işlemine başlıyoruz. Bizim orcikler 3 batımdır, ince olur. Eylül sonunda başlar, kasımın 10’una kadar devam eder.”
Katkısız ve Doğal Orcik Üretimi
Orciğin tamamen doğal yöntemlerle üretildiğini belirten Çakmak, “İçinde hiçbir katkı maddesi yok. Sadece üzüm ve un kullanıyoruz. Elazığ başta olmak üzere Türkiye’nin birçok iline gönderiyoruz. Hatta yurtdışına da gidiyor. Geçen gün Almanya’ya orcik gönderdik. Yıllık 2,5-3 ton üretim yapıyoruz. Zenteriç orciği çok özeldir, ince ve lezzetli olur. Elazığ’da da büyük ilgi görüyor” dedi.
Elazığ ile ilgili en güncel gelişmeleri anlık olarak mobil uygulamamızdan takip edebilirsiniz.