Elazığ Ali Kuşçu Bilim ve Sanat Merkezi (BİLSEM) TÜBİTAK Projeleriyle Başarıya İmza Attı
Elazığ Ali Kuşçu Bilim ve Sanat Merkezi, Türkiye genelinde gerçekleştirilen TÜBİTAK projeleri ile dikkat çekici bir başarı elde etti. 2025 yılında 16 projeyle bölge finaline katılan bu merkez, Malatya bölgesinde birinci, Türkiye genelinde ise altıncı sırada yer aldı. Özellikle üç projenin Türkiye finaline kalması, öğrencilerin biyoloji ve coğrafya alanlarında bölge birinciliği elde etmesi, merkezi daha da öne çıkardı.
Ali Kuşçu BİLSEM, 2022 yılında kurularak 2023-2024 eğitim öğretim yılında öğrenci kabulüne başladı. 2025 yılında TÜBİTAK 2204-A ve 2204-B Öğrenci Araştırma Projeleri kapsamında hazırlanan 16 projeyle bölge finaline katılma hakkı kazandı. Bu başarı, merkezi Türkiye genelinde en fazla proje gönderen 6. kurum haline getirdi. Malatya bölgesinde ise 8 ilin katılımıyla yapılan yarışmada birinci olarak öne çıktı.
Bölge finalinde 3 proje Türkiye finaline katılmaya hak kazandı. Bu projelerden ilki, biyoloji alanında görme engelli bireyler için gıda ürünlerinin erişilebilirliğini artırmayı hedefleyen “Engelsiz Ambalaj Projesi” oldu. Coğrafya alanında birinci olarak dikkat çeken “Mavi Balık Çiftliği Projesi”, balık üretiminden kaynaklanan atıkların tarımda nasıl değerlendirilebileceğine yönelik yenilikçi bir model geliştirdi. Ayrıca, “Yapay Zeka Destekli Ultrasonik Organik Asit Buharlaşma Sistemi Projesi” de bölge birincisi olarak Türkiye finaline katılma hakkı elde etti.
Ali Kuşçu BİLSEM Müdürü Cumaali Şimşek, iki yıl içinde elde edilen başarıların yeni bir kurum için son derece önemli olduğunu vurgulayarak, “Ali Kuşçu Bilim ve Sanat Merkezi, 2022 yılında kurulmuştur ve 2023-2024 eğitim öğretim yılında öğrenci kabulüne başlamıştır. Şu anda 175 öğrenci ve 14 öğretmenimizle eğitim öğretim faaliyetlerimizi sürdürmekteyiz. Bu iki yıl içinde 4006 ve 4004 gibi çeşitli kurumsal projeleri başarıyla gerçekleştirdik. Bu, yeni bir BİLSEM için büyük bir başarıdır. Ayrıca, 2204 serisinde TÜBİTAK projeleri ile 16 proje ile bölge finaline kalmayı başardık. Bu durum, Türkiye genelinde 6. kurum olmamıza ve 8 ilin yer aldığı bölgemizde de birinci sırada olmamıza olanak tanıdı. Bölge sergisinde üç projemiz ile finale kalarak ilimizi ve bölgemizi temsil edeceğiz. Bu projelerimizle derece alarak ilimizi ve bölgemizi Türkiye genelinde tanıtmayı hedefliyoruz” dedi.
Görme engelli bireyler için geliştirilen “Engelsiz Ambalaj Projesi”nde yer alan öğrencilerden Ecrin Dağdelen, “Danışman hocamız Nida Çırak öncülüğünde bir proje oluşturduk. Projemiz, Malatya bölge finalinde biyoloji alanında birincilik elde etti. Projemizle, sağlıklı beslenmenin görme engelli ve görme sorunu yaşayan bireyler için daha erişilebilir olmasını hedefledik. Bu fikirle bir çözüm geliştirdik. Öncelikle karekodun desenini oluşturduk. Daha sonra Braille alfabesi ile karekodun köşesine QR kodunu ekledik” şeklinde konuştu.
Bilişim teknolojileri öğretmeni Recep Akgül ise, “Coğrafya alanında öğrencilerimizle birlikte bölge birincisi olduk. Projemizin adı kısaca Mavi Balık Çiftliği ve bölgemizi yakından ilgilendiren bir projedir. Öğrencilerimiz, bölge ile ilgili yenilikçi bir çözüm geliştirmek istediler ve bu proje fikri akıllarına geldi. Özellikle akarsuların ve barajların yaygın olduğu bir bölgede bulunuyoruz. Bu nedenle, birçok balık kafesinin bölgemizde yaygın bir şekilde yapıldığını gözlemliyoruz. Projemizde bir nehir simülasyonu oluşturduk ve burada oluşan balık pisliklerini bir pompa yardımıyla özel bir depoda biriktirdik. Böylelikle yığılan bu balık pislikleri tarım alanlarında değerlendirilebilecek” şeklinde ifadelerde bulundu.
Projeleri ile girdikleri TÜBİTAK bölge finalinde birinci olan öğrencilerden Ahmet Yasin Ateş, uygulamalı olarak projelerini tanıttı.