Doğanın Korunması ve Yaban Hayvanları
Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi (Van YYÜ) Yaban Hayvanları Koruma ve Rehabilitasyon Merkezi Müdürü Prof. Dr. Lokman Aslan, doğanın korunmasının hayati önem taşıdığına dikkat çekerek, ekosistemin bozulmasının tüm canlıları tehdit ettiğini vurguladı.
Birleşmiş Milletler Genel Kurulu tarafından kabul edilen kararla 3 Mart, Dünya Yaban Hayatı Günü olarak kutlanmaktadır. Bu özel günde, Türkiye genelinde farkındalığı artırmak amacıyla çeşitli etkinlikler düzenlenmektedir. Van YYÜ Yaban Hayvanları Koruma ve Rehabilitasyon Merkezi olarak 2012 yılından bu yana, yaban hayatını korumak ve rehabilite etmek için etkin çalışmalar yürüttüklerini belirten Prof. Dr. Aslan, doğanın tüm canlıların ortak yaşam alanı olduğunu ifade etti.
Prof. Dr. Aslan, Türkiye’de bu tarihte farkındalığı artırmak için gerçekleştirilen programların önemine değinerek, “Merkez olarak ekolojik dengenin korunmasında rol oynayan diğer kurumlarla birlikte koordineli bir şekilde çalışmalar yürütmekteyiz. Doğal hayat denildiğinde, insan eli değmemiş, bozulmamış ve sürdürülebilir yapılar akla gelmektedir. Tabiat, bütün canlıların ortak yaşam alanıdır. Eğer bizler doğayı tahrip eder ve sulak alanları yok edersek, ekosisteme ciddi zararlar vermiş oluruz. Bu doğa bizlere bir emanettir. Bu doğal mirası, gelecek nesillere bozulmadan teslim etmek zorundayız. Bunu da mevcut yapıda hiçbir değişiklik yapmadan gelecek nesillere aktarmalıyız” dedi.
Tarım ve sanayi devriminin doğaya verdiği zararları dile getiren Aslan, “Yaşanabilir bir dünyadan giderek uzaklaşmak üzereyiz. Kaybettiğimiz değerlerin kıymetini kaybettikten sonra anladık. Oysaki elimizdeki değerleri kaybetmeden farkında olmamız gerekiyor. Bu nedenle sulak alanlarımızı, nehirlerimizi ve göllerimizi korumak için daha fazla çaba sarf etmeliyiz” şeklinde konuştu.
İHA