Erzincan’da Doğanın Şifası: Çiriş Otu
Erzincan’da doğada kendiliğinden yetişen ve birçok sağlık faydası olduğu bilinen çiriş otu, doğal antibiyotik etkisiyle tezgahlardaki yerini aldı. Karların erimesi ve ilkbaharın gelmesiyle birlikte, bu şifa kaynağı bitki, Erzincan’da pazarcıların geçim kaynağı haline geliyor.
Özellikle zengin bitki örtüsü çeşitliliği ve sahip olduğu endemik türler bakımından öne çıkan Erzincan’da, ilkbahar aylarında dağlık alanlar, ormanlar ve dere kenarlarında kendiliğinden yetişen çiriş otu toplanmaya başlandı. Doğanın sunduğu bu değerli bitki, bölge halkı tarafından büyük bir özenle toplanıyor.
Dağlık ve kayalık arazilerde çiriş otu toplayan vatandaşlar, bıçak yardımıyla kökünden kestikleri bu otları dikkatlice torbalara yerleştirerek sırtlarında evlerine taşıyorlar. Binbir zahmetle toplanan çiriş otları, çamur ve yabani otlardan temizlendikten sonra, bir kısmı yemeklerde kullanılmak üzere ayrılıyor. İhtiyaç fazlası ise kilogramı 100 liradan satılıyor.
Yemeklere Lezzet Katıyor
Yörede “gulik” olarak da adlandırılan çiriş otu, yemeklere kattığı lezzetle dikkat çekiyor. Genellikle çorba, gözleme ve konserve yapmak için kullanılan bu ot, bölge halkının vazgeçilmezleri arasında yer alıyor.
Sürekli doğada yetişen bu tür ürünleri toplayıp satarak geçimini sağlayan seyyar satıcı İsa Kurt, çiriş otunun tamamen bir şifa kaynağı olduğunu vurguluyor. “Çok yararlı bir bitki, özellikle bağırsak sorunları yaşayanlar için birebir şifa kaynağı. Kilo vermek isteyenler de bu bitkiyi tercih ediyor. Tamamen doğal bir şekilde yetişiyor. Özellikle hemoroid hastalarının doktor doktor gezmesine gerek yok, biz bunu hem kendimizde hem de hastalarda test ettik, denedik. Her derde deva ama özellikle basuru olanlar mutlaka denesin,” diyor.
Şu anda çiriş otunun kilogram fiyatı 100 lira olarak belirlenmiş durumda; ancak havaların ısınmasıyla birlikte bu fiyatların düşmesi bekleniyor. “Yılın ilk ürünleri az olduğu için fiyat yüksek gelebilir ama ilerleyen günlerde bu fiyatların düşeceğini düşünüyorum,” şeklinde ekliyor İsa Kurt.
Çeşit çeşit yemeklerde çiriş otunu kullandığını belirten vatandaşlar, “Ben bulduğum zaman hep alıyorum. Çorbasını yapıyorum, kavurmasını yapıyorum, böreğini yapıyorum, ıspanak gibi pırasa gibi kullanıyorum. Hormonlu yemek başka, dağlarda yetişen yemek başka. Dağlardaki kendi halinde biten bir sebzemiz. Her derde deva. Köküne ilaç dökülmüyor, tamamen doğal. Bunu yapıp yoğurtla yiyin, tereyağında pişirin. Kızartması da harika oluyor,” ifadelerini kullanıyor.
İHA