Diyarbakır’da Teravih Namazı Geleneği
Diyarbakır’da iftarlarını açan vatandaşlar, tarihi Hz. Süleyman Camisi‘nde yaklaşık 2 saat boyunca bir cüz okudukları teravih namazını eda ediyorlar. Bu cami, Sur olayları sırasında bir süre kapalı kalmış ve daha sonra hükümetin çalışmaları ile yeniden cemaatini ağırlamaya başlamıştır.
Hz. Süleyman Camisi, diğer camilerden farklı olarak teravih namazlarının yaklaşık 2 saatte kılındığı bir mekân olarak dikkat çekiyor. Kentin en uzun teravih namazının kılındığı bu cami, namaz sırasında dolup taşıyor ve her gün bir cüzün okunduğu teravih namazına katılanlar manevi bir huzurla camiden ayrılıyorlar.
Teravih Namazının Ruhuna Uygun Kılınması
Hz. Süleyman Camisi’nin imamı Yakup Bulutlu, bu Ramazan ayında cüzle teravih namazı kıldırdıklarını belirtti. Bulutlu, “Ramazan-ı şeriflerin en güzel hediyelerinden biri de teravih namazı kılmaktır. Her bir rekatta bir sayfa okuyarak namazlarımızı kılmaya çalışıyoruz. Tabii ki, biraz daha yavaş ve teravihin ruhuna uygun kılıyoruz. Teravih, aslında yavaş yavaş, rahatlaya rahatlaya kılınan bir namazdır. Cüzle teravihler de bunun en güzel örneklerindendir” dedi.
Bu geleneğin yıllardır devam ettiğini vurgulayan Bulutlu, vatandaşları camiye beklediklerini ifade etti.
Vatandaşların Düşünceleri
Vatandaşlardan Yusuf Olat, Hz. Süleyman Camisi’ne teravih namazını kılmak için geldiğini söyledi. Olat, “Burada özellikle her gün cüz şeklinde okunuyor. Maneviyatı gayet yüksek, bu yüzden kısa olmasındansa uzun olmasını tercih ediyorum. Allah razı olsun hocamızdan da gayet güzel kıldırıyor” şeklinde konuştu.
Her gün bir camide teravih namazı kılan Yusuf Yetiş ise Hz. Süleyman Camisi’nin 15’inci camisi olduğunu belirtti. Yetiş, “Çok güzel bir atmosferdi; cüz okundu, tabii cüz okunduğu zaman yorucudur ama maneviyatı çok yüksek, hayrı çok yüksek, çok güzel bir atmosferdi. Hoca da güzel okudu” dedi.
İHA