Diyarbakır’da İlginç Bir Diş Tedavisi Süreci
Diyarbakır’da gerçekleşen bir diş tedavisi sonrası, 50 yaşındaki bir hastada meydana gelen nefes darlığı ve öksürük şikayetlerinin altında yatan sebep, yuttuğu silikon maddesi oldu. 1,5 yıl boyunca astım teşhisi ile tedavi gören hastanın, silikonun cerrahi olarak çıkarılmasıyla birlikte bütün şikayetleri ortadan kalktı.
Olay, 2023 yılının Ekim ayında, 50 yaşındaki İ.U.’nun diş çekiminden sonra implant ölçüsü için diş hekimine gitmesiyle başladı. İ.U., implant ölçümü sırasında uygulanan silikonu farkında olmadan yuttu. Kısa bir süre sonra nefes darlığı ve öksürük şikayetleri ile hastaneye başvurdu. İlk olarak kendisine astım tanısı konuldu.
1,5 yıl boyunca astım tedavisi gören İ.U., tedavi sürecinde herhangi bir iyileşme göremedi. Sonunda, Dicle Üniversitesi Tıp Fakültesi Göğüs Hastalıkları Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Abdurrahman Şenyiğit’e başvurdu. Yapılan detaylı tetkiklerde ise durumun bambaşka olduğu ortaya çıktı.
Tomografi ve bronkoskopi işlemleri sonucunda, akciğerde yerleşmiş olan maddenin yutulan silikon olduğu belirlendi. Silikonun çıkarılmasıyla hastanın şikayetlerinin büyük ölçüde ortadan kalktığı ifade edildi.
Prof. Dr. Abdurrahman Şenyiğit, İHA muhabirine yaptığı açıklamada, hastanın diş çekiminden sonra implant tedavisi için gittiğini ve bu süreçte silikonlu diş ölçüm maddesinin kullanıldığını belirtti. Ayrıca, hastanın bu maddenin akciğere kaçtığını hissettiğini ancak durumu fark etmediğini vurguladı.
Prof. Şenyiğit, “O maddenin akciğerde kalması, zamanla akciğer yapısının özelliklerini almasına yol açarak yabancı bir madde olarak orada kalmasına neden oldu.” dedi. Hastanın, 2 yıldır astım tanısı almış olduğunu ve sürekli tedavi gördüğünü belirten Şenyiğit, “Bize geldiğinde yapılan tomografide sağ akciğer ana bronşunun distalinde şüpheli bir lezyon tespit ettik. Uyguladığımız bronkoskopi ile yabancı maddenin silikon olduğunu belirledik. Silikon çıkarıldıktan sonra hastada rahatlama meydana geldi.” şeklinde konuştu.
Diş ölçümleri sırasında silikon kullanımı ile ilgili dikkat edilmesi gereken noktalara da değinen Prof. Şenyiğit, “Bu yumuşak madde akciğere kaçabilir. Zamanla bronş yapısını alabileceği için belirtileri uzun süre göstermeyebilir. Nefes darlığı veya öksürük şikayetleri olduğunda dikkatli olunması gerekir. Silikon çıkarıldı ve hasta dünden beri hiç öksürmediğini belirtiyor. 24 saat geçmeden hasta, rahatladığını ifade etti.” diye ekledi.
İHA