Diyarbakır Organize Sanayi Bölgesi’nde Yeni Yatırımlar
Kahramanmaraş merkezli 6 Şubat 2023 tarihindeki depremlerin ardından, İstanbul merkezli bir firma Diyarbakır Organize Sanayi Bölgesi’nde (OSB) tel, çivi ve çelik asır üretim tesisini tamamlayarak güneş enerjisi ile enerji sağladığı üretim faaliyetlerine başladı. Bu firma, yakın zamanda Suriye’de gerçekleştirilecek yapı fuarına katılarak ihracat hedeflerini artırmayı ve istihdamı çoğaltmayı planlıyor.
İstanbul merkezli olan firma, 2021 yılında yatırımlarını Diyarbakır’a taşıma kararı alarak OSB’den yer temin etti ve fabrikasının inşaatına başladı. 2023’te tamamlanan bu yeni tesis, Kahramanmaraş merkezli depremler sırasında üretim faaliyetlerine hızla başladı.
Firmanın üretim kapasitesi, ilk 6 ayda %100 oranında artış gösterdi. Üretim taleplerinin yetersiz kalması nedeniyle, hem makine sayısını artırma hem de istihdamı genişletme kararı alındı.
İhracat ve İstihdam Hedefleri
Başta Irak olmak üzere, birçok ülkeye ihracat gerçekleştiren firma, ülke ekonomisine önemli katkılar sağlamaktadır. Yakın zamanda Suriye’de yapılacak olan yapı fuarına katılarak, bu fuardan elde edeceği ihracat fırsatları ile istihdam ve makine sayısını artırmayı hedefliyor.
İşletme sahibi Serdar Avşar, İHA muhabirine yaptığı açıklamada, yatırım kararını 2021 yılında aldıklarını ve aslen İstanbul merkezli bir firma olduklarını belirtti. Diyarbakır’a yatırım yapma kararı aldıktan sonra OSB’den yer temin edip inşaata başladıklarını ifade eden Avşar, depremin bölgeye verdiği büyük zarardan bahsetti.
Avşar, bu süreçteki gelişmeleri şu şekilde aktardı: “İlk baştaki 6 ayda neredeyse kapasitemizi %100’ün üzerine çıkardık. Ancak iç piyasaya mal yetiştirmekte zorluk yaşıyorduk. Bu nedenle yeni makineler alarak üretimimizi artırma kararı aldık. İlk etapta ihracatımızı Irak’a yaptık ve bu pazar bizim için oldukça avantajlı oldu.”
Suriye Yapı Fuarı ve Beklentiler
Bölgenin ve Türkiye’nin dikkatle takip ettiği Suriye’deki ilk yapı fuarına katılacaklarını belirten Avşar, “Bu fuardan büyük beklentilerimiz var. İyi bir fuar geçirmemiz durumunda istihdam sayımızı ve makine sayımızı artırmayı düşünüyoruz. Ticaret yaparak bu bölgeyi kalkındırmak istiyoruz. Eğer ihracatımızı buradan yaparsak, hem Diyarbakır hem de çevresi için istihdam ve mali kaynaklar açısından önemli bir gelişme sağlayabiliriz” dedi.
Yeşil Enerji ile Üretim
Üretim kararı alırken yeşil enerji kullanma hedefi belirlediklerini kaydeden Avşar, “Güneş enerji sistemi (GES) projemizi 3 ay önce tamamladık. Şu an maliyetlerimize yardımcı oluyor ve tüm enerji ihtiyacımızı GES’lerimizden sağlıyoruz. Güneş enerjisi ile fabrikamızda çivi, tel ve çelik üretimi yapılmaktadır. Ürettiğimiz çiviler; inşaat çivisi, ayakkabı çivisi, montajlama çivisi, cam çivi ve tel çivi gibi çeşitleri içermektedir. Teller ise daha çok inşaatlarda kullanılan bağlama teli ve takviye telleri üzerine yoğunlaşmaktadır. Ayrıca yeni başladığımız çelik asır üretimimiz, hem yollarda hem de bina yapımında kullanılmaktadır” şeklinde konuştu.
İHA