Diyarbakır Yenişehir Gençlik Merkezi’nde Sosyal Girişimcilik Eğitimi
Diyarbakır’ın Yenişehir Gençlik Merkezi, öğrencilerden ev hanımlarına kadar 300 kursiyeri, Sosyal Girişimcilik, Güçlendirme ve Uyum Projesi (SEECO) kapsamında meslek sahibi olma yolunda eğitim veriyor. Bu projeyle katılımcılar, ileride kendi işlerini kurabilmesi için gerekli yetkinlikleri kazanıyor.
Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı ile Dünya Bankası ortaklığında yürütülen ve Avrupa Birliği tarafından finanse edilen SEECO Projesi, Karacadağ Kalkınma Ajansı tarafından yerelde uygulanmaktadır. Projeye, Yenişehir Gençlik Merkezi’nde çeşitli yaş gruplarından 300 kursiyer başvurdu.
Ekim 2024’te başlayan projede, kursiyerler; robotik kodlama, web tasarımı, seramik, dikiş nakış, deri çanta yapımı ve fotoğrafçılık gibi alanlarda eğitim alarak, kendi işlerini kurma becerilerini geliştiriyorlar.
Yenişehir Gençlik Merkezi Müdürü İskender Erpin, projeyi yürüttükleri dezavantajlı bölgenin önemine değinerek, “Yenişehir Gençlik Merkezi’nde 6 farklı branşta eğitim veriyoruz. Bu kurslar, birbirleriyle entegre bir şekilde düzenlendi. Örneğin, seramik kursunda üretilen hediyelik eşyaların e-ticaret üzerinden nasıl satılacağını öğretiyoruz. Öğrencilerimize, nasıl fotoğraf çekeceklerini ve bu fotoğrafları web sitelerine nasıl ekleyip satacaklarını gösteriyoruz. Sıfırdan başlayarak, ürünlerin satış aşamasına kadar tüm süreci kapsayan eğitimler veriyoruz.” dedi.
Erpin, projeye katılan 300 kursiyerin bir kısmının yabancı öğrenciler olduğunu belirterek, “Aralarında üniversiteye giden 100’e yakın öğrenci de var. Proje Ekim 2024’te başladı ve 6 aylık süre zarfında yürütülecek. Normalde 18 Mart’ta sona erecekti, ancak 2 aylık bir uzatma aldık. Projemiz, mayıs ayının sonlarına doğru tamamlanacak. Proje sona erdikten sonra, kendi imkanlarımızla eğitimleri sürdürmeyi hedefliyoruz. Bu tür projeler gerçekten faydalı. Bize bu fırsatları sunan Karacadağ Kalkınma Ajansı, Ticaret, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı ile Gençlik ve Spor Bakanlığı’na teşekkür ediyoruz.” şeklinde konuştu.
Kursiyerlerin Beklentileri ve Hedefleri
Kursiyerlerden Seher Kılınç, farklı kurslara katıldığını ve hepsinden memnun kaldığını ifade etti. “Çanta, deri, el sanatları gibi birçok alanda eğitim aldım, şimdi de seramik kursundayım. Bu projeyi çok beğeniyorum ve ileride kendi iş yeri açmak istiyorum. Kızım 1 yaşındayken bu kurslara katılmaya başladım. Ailemizin bütçesine katkıda bulunmak istiyorum. Kendi iş yerimi açıp, kendi markamı yaratmayı hedefliyorum.” dedi.
İşaret Dili Eğitmeni Kübra Eren, Sosyal Girişimcilik Uyum Projesi Programı’nda eğitmenlere ve kursiyerlere destek sunarak, projenin önemine vurgu yaptı. Eren, “Öğrencilerimiz, deri alanında çanta, cüzdan, kemer gibi ürünler yapma konusunda eğitim alıyor. Proje sayesinde kadınlarımız, kendi işlerini açmayı hedefliyor. Gençlerin yanı sıra ev hanımları da bu projeden faydalanmaktadır. Projeyi hayata geçirdikleri için Gençlik ve Spor Bakanlığı ile Karacadağ Kalkınma Ajansı’na teşekkür ederiz.” diye belirtti.