Dicle Elektrik’ten Bilim Dünyasına Destek
Geleceğin bilim insanlarını destekleme misyonunu devam ettiren Dicle Elektrik, Dicle Üniversitesi tarafından bu yıl üçüncüsü düzenlenen Uluslararası Fen Bilimleri Lisansüstü Araştırmalar Sempozyumu’na ana sponsor olarak katkı sağladı. Sempozyumda konuşan Dicle Elektrik Genel Müdür Yardımcısı Nedim Tüzün, özelleşme sürecinden bu yana yapılan yatırımlarla bölgede 58 milyar kilovatsaatlik enerji israfının önlendiğini vurguladı.
Dicle Elektrik, kayıpsız, kesintisiz ve kaliteli enerji arzını hedefleyerek Güneydoğu Anadolu Bölgesi’nde yer alan altı ilde elektrik dağıtım hizmeti sunmaktadır. Şirket, hizmet bölgesindeki bilimsel çalışmalara desteğini sürdürerek, Dicle Üniversitesi tarafından düzenlenen bu sempozyumda, bilimsel gelişmeler ile enerji teknolojilerini bir araya getirmeye devam etmektedir.
Üniversitelerle İş Birliği Vurgusu
DUFEBLAS’ta yaptığı konuşmada, Nedim Tüzün, özelleşme sürecinin başladığı 2013 yılından bu yana gerçekleştirilen yatırımlarla bölgede 58 milyar kilovatsaatlik enerji israfının önlendiğini belirtti. Tüzün, “1.3 milyon abonemiz artık akıllı şebekeye entegre. Yapay zeka ve dijitalleşme yolculuğumuzda üniversitelerle iş birliğimizi artırarak sürdüreceğiz” dedi.
Tüketimdeki Artış ve Zorluklar
Türk genelinde faaliyet gösteren 21 elektrik dağıtım şirketi arasında en fazla enerji tüketiminin gerçekleştiği bölgede hizmet verdiklerini ve trafo sayısında da birinci sırada olduklarını ifade eden Nedim Tüzün, bölgedeki enerji tüketimi ve kayıplarıyla ilgili güncel verileri katılımcılarla paylaştı. Özellikle tarımsal sulama kaynaklı kaçak kullanımın ciddi sorunlara yol açtığını vurgulayan Tüzün, son dört ayda enerji tüketiminin yüzde 50 oranında arttığını belirtti. Bu durumun, hem enerji güvenliği hem de arz sürekliliği açısından ciddi bir risk oluşturduğunu ifade etti ve sürdürülebilir bir gelecek için kayıt dışı tüketimle mücadelenin önemine dikkat çekti.
Yenilenebilir Enerji Yatırımları
Bölgedeki yenilenebilir enerji yatırımları hakkında bilgi veren Nedim Tüzün, Dicle Elektrik’in hizmet verdiği dağıtım bölgesinde kurulan Güneş Enerji Santrallerinin (GES) sayısının 947’ye ulaştığını dile getirdi. Bu santrallerin büyük çoğunluğunun yüksek kapasiteli tesisler olduğunu belirten Tüzün, toplam kurulu gücün 1.2 GW seviyesinde olduğunu kaydetti. Bu potansiyelin, hem çevresel hem de ekonomik sürdürülebilirlik açısından büyük bir değer taşıdığını ifade etti.
Yıldız Teknik Üniversitesi Mimarlık Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Zeynep Gül Ünal’ın konuk konuşmacı olarak katıldığı DUFEBLAS, farklı salonlarda yapılacak paralel oturumlarla üç gün boyunca devam edecek.