Doğu Anadolu Bölgesi’nde yer alan ve 124 kilometrekarelik alanıyla bölgenin ikinci büyük gölü olma özelliği taşıyan Çıldır Gölü, bu yıl tamamen buz tutmuş durumda. Bu doğal güzellikte, balıkçılar geleneksel ‘Eskimo usulü’ ile balık avlamak için buzların üzerinde zorlu bir mücadele veriyor.
Hava sıcaklıklarının sıfırın altında 20 dereceye kadar düştüğü bu bölgede, balıkçılar soğuk ve buzdan etkilenmeden, sabahın erken saatlerinde gölün yüzeyine çıkıyor. Her gün yeni umutlarla yola çıkan balıkçılar, çoğu insanın ‘buzlar kırılır’ korkusuyla üzerine çıkmaya çekindiği gölde, buzları kırarak balık avlamaya çalışıyorlar.
Balıkçılar, önceden attıkları ağların yerlerini belirleyip, oltaya takılan balıkları dikkatlice gölden çıkarıyor. Bu süreç son derece riskli olmasına rağmen, ekmek parası kazanmanın mutluluğunu yaşıyorlar. Haftada ortalama 100 kilogram balık yakalayan balıkçılar, tuttukları balıkları pazarda kilogram başına 150 TL’den satıyor.
Akşam eve ekmek parasını kazanmanın mutluluğu ile dönen balıkçılar, bölgedeki en önemli geçim kaynaklarının başında gölün geldiğini belirtiyor. Çıldır’a bağlı Akçakale köy muhtarı Bolu Kılıç, “Yöre halkının geçim kaynağı balıkçılık ve bunu da eski yöntemlerle yapıyorlar” dedi. Kılıç, köylerinde bazı ailelerin tamamen balıkçılıkla geçim sağladığını ifade ederek, “Köyümüzde 7-8 aile bu meslekle hayatını sürdürüyor. Ayrıca bölgeyi ziyaret eden yerli ve yabancı turistler de burada ağ çekme deneyimi yaşayabiliyor. Atlı kızakla göl üzerinde gezinti de yapılıyor. Balıkçılar, bu zorlu kış şartlarıyla mücadele ediyor.” şeklinde konuştu.
Çıldır Gölü, hem doğal güzellikleri hem de sunduğu balıkçılık faaliyetleriyle bölge halkı için önemli bir geçim kaynağı olmaya devam ediyor.