Türkiye, küresel sahnede nüfuzunu artırma ve Batı dışındaki ülkelerle yeni ittifaklar kurma hedefi doğrultusunda, BRICS (Brezilya, Rusya, Hindistan, Çin ve Güney Afrika) grubuna katılmak için resmen başvuruda bulundu.
Bloomberg‘in haberine göre, bu girişim, Türkiye’nin Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan liderliğinde çok kutuplu bir dünyada hem Doğu hem de Batı ile ilişkilerini güçlendirme stratejisinin bir parçası olarak değerlendiriliyor.
Türkiye, bu hamle ile Avrupa Birliği (AB) üyelik sürecinde yaşanan duraklama ve NATO müttefikleri ile yaşadığı bazı gerginliklerin ardından, küresel ekonomik iş birliğini genişletmeyi hedefliyor.
Özellikle Rusya‘nın Ukrayna‘yı işgalinin ardından Rusya ile ilişkilerini sürdüren Türkiye, BRICS üyeliği sayesinde Rusya ve Çin gibi ülkelerle ekonomik bağlarını güçlendirmek ve AB ile Asya arasında stratejik bir ticaret köprüsü olmayı amaçlıyor.
BATI’DAN KOPMA YERİNE DENGELİ POLİTİKA
Cumhurbaşkanı Erdoğan, Türkiye’nin hem Doğu hem de Batı ile aynı anda ilişkilerini geliştirmesi gerektiğini vurgularken, BRICS’e katılmanın Türkiye’ye küresel ekonomik sistemde farklı yaklaşımlar ve politikalar geliştirme imkanı sağlayacağını belirtti. Ayrıca, Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi‘nde reform çağrısını yineleyen Erdoğan, Türkiye’nin Şanghay İşbirliği Örgütü‘ne de katılma arzusunu dile getirdi. Ancak bu girişim, Türkiye’nin Batı ile ilişkilerini tamamen koparmak yerine, daha dengeli ve çeşitlendirilmiş bir dış politika izleme niyetini de ortaya koyuyor. AB ile üyelik müzakerelerini canlandırma çabaları da Türkiye’nin stratejik hedefleri arasında yer almayı sürdürüyor.
BRICS NEDİR?
BRICS, gelişmekte olan ülkelerden Brezilya, Rusya, Hindistan ve Çin tarafından 2006 yılında kurulan ve uluslararası konularda daha fazla söz sahibi olmayı amaçlayan bir grup olarak ortaya çıktı. 2011 yılında Güney Afrika‘nın katılımıyla adını BRICS olarak güncelledi. Grubun genişlemesiyle, 1 Ocak 2024’te Mısır, Etiyopya, İran, Suudi Arabistan ve Birleşik Arap Emirlikleri de BRICS’e katılacak.
Bu genişlemenin ardından, grubun adının “BRICS+” olarak güncellenebileceği konuşuluyor. BRICS ülkeleri, yıllık zirvelerle bir araya gelerek kararlar alıyor ve üye ülkeler dönüşümlü olarak bir yıllık dönem başkanlığı yapıyor. BRICS’in temel amacı, IMF ve Dünya Bankası gibi uluslararası finans kuruluşlarındaki mevcut yapıları geliştirmek ve gelişmekte olan ekonomilere daha fazla temsil ve söz hakkı tanımak. Bu amaçla 2014 yılında 250 milyar dolar sermayeyle Yeni Kalkınma Bankası (NBD) kuruldu.
Elazığ ile ilgili son dakika haberleri ve en güncel gelişmeler için mobil uygulamamızdan anlık bildirimlerle haberdar olabilirsiniz.