Ramazan Sonrası Sağlıklı Beslenme İpuçları
Lokman Hekim Van Hastaneleri uzmanları, Ramazan ayının ardından vatandaşların beslenme alışkanlıklarına dikkat etmeleri gerektiği konusunda önemli uyarılarda bulundular. Bayram döneminin gelmesiyle birlikte sağlıklı beslenmenin önemi bir kat daha artıyor.
Ramazan Bayramı’nda yapılması gereken beslenme ile ilgili açıklamalarda bulunan Lokman Hekim Van Hastaneleri Diyetisyeni Funda Budak, dengeli beslenmenin her dönem için temel bir ilke olması gerektiğini vurguladı. Ramazan süresince yavaşlayan sindirim sistemine ve metabolizmaya aniden yüklenmenin, mide ve bağırsaklarda ciddi sağlık sorunlarına yol açabileceğini ifade eden Budak, şöyle konuştu:
“Ramazan ayı boyunca yavaşlayan sindirim sistemi ve metabolizmaya aniden yüklenmek, mide ve bağırsaklarda gaz sıkıntısı, diyare (ishal), midede reflü, safra kesesi hastalıklarının ortaya çıkışı, tansiyon yüksekliği, şeker ve insülin metabolizmasının bozulması gibi sorunlara neden olabilir. Bayram sabahı aileyle yapılacak o güzel kahvaltılarda, hafif, doğal, sağlıklı ve yeterli miktarda besinler tüketmeye özen göstermeliyiz. Eğer yağlı, fazla şekerli ve aşırı miktarda yemeye başlarsak, bayramın ilk gününü midenizden ve bağırsaklarınızdan dert yanarak geçirebilirsiniz.”
Budak, bayram döneminde sağlıklı bir beslenme düzeni oluşturmanın önemine değinerek, şu önerilerde bulundu:
- 3 Ana Öğün ve 3 Ara Öğün: Bayramda da her zaman olduğu gibi 3 ana öğün ve 3 ara öğün şeklinde beslenmeye devam edilmelidir. Ancak Ramazan sonrası ilk gün 3 öğün tüketmek yeterli olabilir. Sonrasında ara öğünlerle 6 öğüne ulaşmak daha kolay olacaktır.
- Besin Grupları: Her ana öğünde, farklı besin gruplarından azar azar bulundurmaya çalışılmalıdır.
- Hafif Tatlılar: Bayramların vazgeçilmezi olan tatlılar, zaman zaman zor durumda kalmanıza sebep olabilir. Bu nedenle mümkünse sütlü ve hafif tatlıları tercih edilmelidir.
Vatandaşların hareket etmelerinin de sağlıklı bir yaşam için faydalı olduğunu belirten Budak, şu tavsiyelerde bulundu:
“Hareket ederek aldığınız fazla kalorileri yakmaya çalışın. Ancak, oruç tutulan bir aylık sürecin ardından sıcak günlerde hareket yaparken sağlığınızı riske atmamaya dikkat edin. Günlük 30’ar dakikalık sabah ve akşam yürüyüşleri, metabolizmanızı dengelemeye yardımcı olacaktır. Ayrıca sebze ve meyve tüketiminizi artırarak tatlı eğiliminizi azaltabilirsiniz.”
Budak, sağlıklı beslenme alışkanlıkları için şunları da önerdi:
- Her öğünde salata veya zeytinyağlı sebze yemekleri tüketmeye çalışın.
- Aralarda meyve tercih edin.
- Sindirim sorunlarınız yoksa, domates ve salatalık gibi sebzeleri kabuklu tüketin.
- Bol tahıllı veya tam tahıllı ekmek tercih edin.
- Günlük 2,5 – 3 litre su içmeye özen gösterin.
Budak, tüm bu önerilerle birlikte, vatandaşlara sağlıklı ve mutlu bir bayram geçirmelerini diledi.