Batman’ın Sason İlçesinde İpek Böcekçiliği: Geçim Kaynağı ve Geleneksel Bir Meslek
Batman’ın Sason ilçesinde, 150 ailenin önemli geçim kaynaklarından biri olan ipek böcekçiliği, günümüzde kilosu bin liradan alıcı buluyor. Sason’da 10 yıl önce Aktaş ailesinin öncülüğünde üç aile ile başlayan bu geleneksel meslek, zamanla birçok ailenin gelir kapısı haline gelmiş durumda.
Sason’a bağlı Karşıyaka ve Dereköy köylerinde ipek böceği yetiştiriciliği ile uğraşan vatandaşlar, koza veriminden oldukça memnun. İpek böcekçiliği işini ilçeye ilk olarak kendilerinin getirdiğini belirten Hasan Aktaş, besleme evlerinin artırılmasıyla birlikte bu geleneğin tüm ilçeye yayıldığını ifade ediyor.
Aktaş, ipek böceklerini ilçeye 10 yıl önce getirdiklerini vurgulayarak, “Daha önce atalarımız zamanında bu meslek vardı, ancak zamanla unutuldu. Biz, bu geleneği canlandırmak için harekete geçtik. İlk etapta getirdiğimiz ipek böceklerini küçükken dut yapraklarıyla beslemeye başlıyoruz. Onlar büyüdükçe, yaprakların boyutunu artırarak besleme sürecine devam ediyoruz. İpek böcekleri büyüdükçe dal ile birlikte yaprakları önlerine bırakıyoruz. Yaklaşık 3 haftalık bir besleme sürecinin ardından, böcekler 72 saatlik bir uyku evresine giriyorlar. Uyandıklarında ise verebildiğimiz kadar dut yaprağı ile besliyoruz. Ardından 8 gün içerisinde koza örmeye başlıyorlar. Kozalar örüldüğünde, 10 gün dinlendirilip fırınlandıktan sonra toplanıp koza birliğine satışa sunuyoruz” şeklinde konuştu.
Aktaş, 10 yıl önce sadece 3 aile ile bu işe başladıklarını belirterek, “Devletin destekleriyle ilçede yaygınlaştırdığımız bu iş, günümüzde 150 aileye geçim kaynağı haline geldi. Meşakkatli bir iştir; çocuk gibi ilgilenmek gerekiyor. Ancak getirisi oldukça iyidir. Doğru bakıldığında 100 kilodan 100 bin lira, 150 kilo alan bir aile ise 150 bin lira gelir elde edebilir. Kısa sürede iyi bir gelir kapısıdır. Bu işi daha da geliştirmek istiyoruz fakat mevcut imkanlarımız kısıtlı. Devlet desteği alırsak, daha da büyütmeyi hedefliyoruz” dedi.
“Osmanlı’dan Kalan Bir Mesleği Yaşatmaya Çalışıyoruz”
Sason’da 10 yıldır ailecek ipek böceği besiciliği ile ilgilendiklerini ifade eden genç besicilerden Veysel Aktaş, “İpek böceği besiciliği, Osmanlı’dan kalmış bir meslek. Biz bu mesleğe sahip çıkarak 10 yıldır yaşatmaya çalışıyoruz. Geçimimizi bu işten sağlıyoruz. Başlangıçta 3 aile ile girdiğimiz bu meslek, zamanla büyüdü. İpek böceklerinin beslenmesi genellikle bir ay sürüyor. Sadece dut yaprağı ile besliyoruz. İyi bakıldığında temiz bir gelir elde edilebilir. İlk etapta dut yapraklarını rendeleyerek besliyoruz. Böcekler büyüdükçe, yaprakların boyutunu da büyüterek besleme yapıyoruz. Besleme işlemi tamamlandığında, meşe yapraklarını üzerine bırakarak örme sürecini başlatıyoruz” dedi.
İpek böceği besiciliğini ailecek yaptıklarını söyleyen Sakine Aktaş ise, “Bu iş oldukça kolay görünüyor. Yaklaşık bir ay sürüyor. Ailece birlikte çalışarak besleme yapıyoruz. Mesaimiz sabah saat 8’de başlıyor; dut yapraklarını keserek besliyoruz” şeklinde konuştu.
Yorumlar kapalı.