Bangladeş Başbakanı Şeyh Hasina, ülkede süregelen hükümet karşıtı gösterilerin ardından istifa etti. Hasina‘nın Hindistan’a kaçtığı belirtilirken, çok sayıda göstericinin de başbakanlık binasına girdiği bildirildi.
Bangladeş’te öğrenci liderlerinin hükümete karşı sivil itaatsizlik ilan etmesi üzerine, Başbakan Şeyh Hasina‘nın istifasını isteyen binlerce kişi sokaklara dökülmüştü. Ülke genelinde göstericiler ile güvenlik güçleri arasında çıkan çatışmalar sonucunda patlak veren şiddet olaylarına daha fazla dayanamayan Başbakan Şeyh Hasina istifa etti.
Hasina‘nın kız kardeşi ile birlikte askeri bir helikopterle ülkeden ayrılarak Hindistan’a gittiği ifade ediliyor. Çeşitli basın kaynakları ise, 2009’dan bu yana başbakanlık görevini yürüten Hasina‘nın resmi konutundan uzakta “güvenli bir sığınakta” kaldığını yazdı.
Göstericiler Başbakanlık Binasına Girdi
Polis ile çatışan göstericiler başbakanlık binasına girerek camları kırdı. Ülkede polisin protestocuları dağıtmak için göz yaşartıcı gaz ve plastik mermi kullandığı olaylarda ölü sayısının 99’a yükseldiği bildirildi.
Öte yandan, Bangladeş’te 1971’deki Bağımsızlık Savaşı’na katılanların ailelerine kamu sektöründe kontenjan ayrılmasına yönelik protestolarda 174 kişi hayatını kaybetmişti. Hükümetin aldığı kararla kotanın büyük bir kısmı geri çekilse de öğrenciler eylemlerine devam etti. Hasina‘nın istifasını isteyen öğrenciler, Hasina‘nın koşulsuz diyalog teklifini de reddetmişti.
Ne Olmuştu?
Bangladeş‘te 1971’deki Bağımsızlık Savaşı’nda görev alan kişilerin çocuklarına kamuda kontenjan ayrılması kararıyla birlikte protestolar başlamıştı. Bangladeş İçişleri Bakanı Asaduzzaman Khan Kamal, protestolarda 147 kişinin hayatını kaybettiğini açıklamış, basında yer alan haberlerde ölü sayısının 200’ü aştığı belirtilmişti.
Bangladeş‘te yaklaşık 2 bin kişi, temmuz ayında başlayan protestolarda ölenler için başkent Dakka‘nın çeşitli noktalarında toplanmış, polis de sloganlarla hükümeti protesto eden göstericilerin etrafını sarmıştı. Başkentin Uttara bölgesinde de protestocu öğrencilerle karşı karşıya gelen polis, göz yaşartıcı gaz ve ses bombası kullanmıştı.
“Kamuda kontenjan kararı” protestolarındaki “ölüm, gözaltı, saldırı ve kayıplara” dikkat çekmek için düzenlenen gösteriler sırasında öğrencilerle güvenlik güçleri arasında çıkan çatışmalarda biri polis 2 kişi ölmüş, 100’den fazla kişi yaralanmıştı.
Hindistan-Bangladeş Sınırında Güvenlik Alarmı
Hasina, istifasının ardından ülkeden ayrılarak Hindistan’ın kuzeydoğusundaki Agartala kentine ulaştı. Hindistan basını, Hasina’nın istifasının ardından Hindistan Başbakanı Narendra Modi hükümetinin Hindistan-Bangladeş sınırında güvenlik alarmı verdiğini yazdı.