Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu (BTK) tarafından erişime kapatılan Instagram hakkında Adalet Bakanı Yılmaz Tunç açıklamalarda bulundu.
Tunç, katalog suçlar olarak adlandırılan çocuk istismarı, terör suçları, Atatürk aleyhine işlenen suçlar ve yasa dışı bahis gibi suçlarla ilgili internet ortamındaki yayınların durdurulması yetkisinin BTK’ya verildiğini belirtti.
Tunç, BTK’nın bu yetkiyi kullanarak sosyal medya kuruluşlarına ilgili yayının durdurulması gerekçelerini bildirdiğini ve öncelikle bu yayının çıkarılması talebinde bulunduğunu ifade etti. Suç teşkil eden durumlarda soruşturma makamlarının devreye girdiğini vurguladı.
Tunç, “BTK’nın gerekçeleri ilgili sosyal medya şirketine tebliğ edildi. Türkiye Cumhuriyeti devleti bir hukuk devletidir. Herkes kanunlara uyacak. Türkiye’de yayın yapan sosyal medya kuruluşları, ülkemizin kanunlarına uyacak. Hiç kimsenin ayrıcalığı yok” dedi. İnternette suç işlenmesinin önlenmesi konusunda devlete verilen görevleri hatırlatan Tunç, BTK’nın kararının katalog suçlarla ilgili olduğunu ve sosyal medya şirketinin bu yayınları erişimden çıkarması durumunda sorunun ortadan kalkacağını belirtti.
Yargı makamlarına intikal eden hususlar ve kapatma kararına karşı açılan davalar olduğunu ifade eden Tunç, bu davaların birleştirilerek idareden savunma alınacağını ve sonrasında yargının karar vereceğini söyledi.
Cumhurbaşkanı’nın Heniye’nin öldürülmesiyle ilgili başsağlığı dileyen vatandaşların paylaşımlarının engellenmesine dair ifadelerini hatırlatan Tunç, sosyal medya şirketlerinin basın özgürlüğüne inanıyorsa bu tür paylaşımların engellenmesine de karşı çıkmaları gerektiğini belirtti.
Tunç, sosyal medya şirketlerinin Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlarının hassasiyetlerine uygun yayın yapmak zorunda olduklarını ve kazanç sağladıklarını da vurguladı.
Adalet Bakanı Yılmaz Tunç: Herkes kanunlara uyacak. Hiç kimsenin ayrıcalığı yok, internette suç işlenmesi konusunda devlet üstüne düşeni yapmak durumunda. pic.twitter.com/96gjYGc4z3
— TRT Haber Canlı (@trthabercanli) August 6, 2024